5.10.2015
Suomen suurlähetystö lähetteli kuvan ja viestin Yhdysvalloista. Timo Soinin viesti Suomesta oli presidentti Obamalle, että olen Timo Suomesta ja me voimme kenties auttaa. Ulkoministeri Timo Soini myös kätteli Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa arktisen ilmastokonferenssin yhteydessä syyskuun alussa. Tämä on suurta vaikuttamista maailman asioihin kaikki tyynni!
Soini osallistui myös YK:n 70-vuotisjuhlakokoukseen viime viikolla ja totesi, ettei Syyrian sota ratkea, ellei diktaattori Bashar al-Assadin hallinnon kanssa neuvotella.”Pysyvästi al-Assad ei voi tietenkään sotarikollisena jäädä Syyrian johtoon”, Soini sanoi keskiviikkona New Yorkissa. Kutsumalla al-Assadia sotarikolliseksi Soini asettui selvästi Yhdysvaltain linjoille. Soinin nuuhkiva nenä haistaa aina, mistä tuuli puhaltaa.
Ulkoministeri oli keskustellut myös Venäjän ulkoministeri Lavrovin kanssa Syyriasta. Mediaotsikoihin pääsi lähinnä Soinin ihailu kollegan persoonasta. Pitäähän suuren naapurin ulkoministeriä kumartaa!
Ulkoministeri Timo Soinin mukaan Pohjois-Suomen pakolaiskriisi voi pahentuessaan huonontaa Suomen ja Ruotsin välisiä suhteita. ”Pakolaiskriisi ei vielä ole hirveän vakavasti vaikuttanut, mutta jos tämä tilanne ei ratkea, niin sitten semmonen vaara voi olla olemassa”, ilmoittaa Suomen ulkoministeri Ruotsille. Ruotsalaisten tulkinta on se, että kun maa on ottanut paljon pakolaisia ja ottaa tälläkin hetkellä paljon enemmän kuin Suomi, niin Suomen pitää kantaa vastuunsa. Tämä vielä puuttuisi, että saataisiin aikaan välirikko läntisen naapurimme kanssa!
Soini on todennut pakotteista ja vastapakotteista, että ne eivät edistä Ukrainan kriisin ratkeamista. Tämän sijaan ne vain pitkittävät kriisiä ja haittaavat kaikkien osapuolten kasvumahdollisuuksia. Ukrainan selkkausta ei juustolla ja jugurtilla ratkaista. Venäjän valtuuskunnan poisjäännistä Etyjin parlamentaarisessa kokouksessa hallitusvastuussa oleva Soini sanoi, että Suomi on seurannut EU-pakotteissa sääntöjä, joista on sovittu yhdessä. Suomi päätti asiasta neuvoteltuaan EU:n jäsenmaiden kanssa. Jos te olette turhautuneet – niin olen minäkin, Soini myönsi. Kannattaako ulkoministeri EU:n linjaa vai ei, jää avoimeksi. Takki kääntyy aina tarvittaessa!
EU on ollut Soinin hampaissa aina. Kommentit ovat olleet myrkyllisiä. "Ukraina on oiva esimerkki siitä, että poliittisesti liittoutuneena EU:n jäsenenä Suomi joutuu tahtoen tai tahtomattaan vedetyksi mukaan kaikkiin niihin konflikteihin, joihin EU päättää lähteä mukaan.”. Ulkoministeri Timo Soinin mukaan EU:n komissio on tarttunut Ukrainan kriisiin samalla tavalla kuin eurokriisiin. "Valtavalla tohinalla yritetään saada aikaan jotakin, seurauksia sen tarkemmin miettimättä". Hallituksen sisällä on ollut eripuraa EU:n sisäisestä turvapaikanhakijoiden jakoa koskevasta linjauksesta. Ulkoministerin mukaan EU-komission esittämä taakanjako EU-maiden välillä Välimeren alueen turvapaikanhakijoissa ei ole asianmukainen. Ulkoministeri on sitä mieltä, että muuttoliike Euroopassa on hallitsematonta. Euroopan Unioni ei noudata sääntöjään. Aikaa vatulointiin ei ole. Nykymeno ei voi jatkua. Se tuhoaa koko Euroopan sosiaalisen mallin, uhoaa Soini. ”Minua, EU-politiikasta ja Jussi Halla-ahoa maahanmuuttopolitiikasta, on arvosteltu rajusti. Vääriksi väitteitämme ei ole todistettu”.
Ikäväksi käy edellisen hallituksen ulkoministeriä, Erkki Tuomiojaa. Hän joutui ulkoministerikaudellaan todella pahoihin paikkoihin ja selviytyi niistä kunnialla. Historian tutkijan pätevyydellä hänellä oli aina sanottavaa ja tarjottavaa kirkkaina analyyseina milloin mistäkin selkkauksesta. Ja Suomen linja piti eikä poikkoiltu sinne tänne. Hänen ei tarvinnut miettiä, miellyttääkö sanoma puolueen kannattajia vai ei. Nyt Tuomioja arvostelee nykyhallituksen ulkopolitiikkaa rajusti.” Suomi vaikuttaa kaiken kaikkiaan nyt hyvin haluttomalta kantamaan vastuuta Euroopan unionissa esillä olevissa asioissa”, Tuomioja sanoi puheessaan suurlähettiläspäivillä. Esimerkkeinä hän mainitsi Suomen Kreikka-päätöksenteon ja kannat eurokriisin hoidossa sekä sen, miten vaikea Suomen on ollut osallistua vastuunkantoon siirtolaiskriisissä. Tuomioja arvosteli myös kovin sanoin hallituksen kehitysyhteistyömäärärahoihin tekemiä leikkauksia. Leikkaukset ovat jo vahingoittaneet Tuomiojan mukaan Suomen mainetta sen kumppanimaissa ja monissa kansainvälisissä järjestöissä. Hallitus mahdollisesti karsii Suomen osallistumista kansainväliseen kriisinhallintaan, mikä vähentää Suomen ulkopoliittista vaikutusvaltaa.
Ulkopolitiikka on taitolaji. Käsi voi mennä päähän, kun ei enää maailmalla sujuvilla sutkautuksilla ja riimeillä pärjää! Eikä maailmalla ulkoministerinä huseeratessa tarvitse ottaa liikoja paineita ja kantaa huolta kotimaan ikävistä ongelmista.
Esa Kanerva