Paikallinen sopiminen on julkisen alan palkkagiljotiini


  

                                                                                                                                           10.12.2015

Hallitus on vienyt kolmikantaan valmisteltavaksi maaliskuun puoliväliin mennessä paikallista sopimista koskevat pelisäännöt. Markkinointikikkana toimeksiannossa on henkilöstön edustuksen vahvistaminen yritysten päätöksenteossa.

Olen ymmärtänyt, ellei yhteistä tahtotilaa löydetä, paikallista sopimista lisätään lainsäädännöllä. Erityisen vaarallinen on vaatimus ns. kriisilasekkeesta julkiselle sektorille.                       

Valtionosuuksien osuutta on muutettu Tampereen osalta siten, että lainsäädännöllisten tehtävien toteuttamiseen saatava rahasumma määrä vähenee vuodesta 2011 vuoteen 2016 200 miljoonaa €. Muutettaessa se veroprosenteiksi, tulisi sitä nostaa n. 6 prosenttiyksiköllä eli 25,75:een vuonna 2016. Mikäli kriisilausekkeet olisivat olemassa sopimusteitse tai lainsäädännössä, se tietäisi takuuvarmasti yhteistoimintaneuvotteluja ja työntekijöitten palkanalennuksia.

Toinen seikka, mikä pelottaa, on se, että valtuustolta menee viimeisimmätkin pidikkeet olla paisuttamatta käyttötaloutta, koska takataskussa olisivat aina paikallinen sopiminen ja viime kädessä työehtojen muuttaminen alaspäin. Henkilöstö maksaisi selkänahastaan ja palkoistaan budjettivajaukset.

Tälläkin hetkellä ensi vuoden talousarviossa lukee mahdollisuus yt-menettelyyn lomautusten tai irtisanomisten takia, mikäli talous näin edellyttää. Vuosi vuoden perään on ollut säästöohjelmia, jotka pääsääntöisesti joko suoraan tai välillisesti ovat kohdistuneet henkilöstömenoihin. Mahdollisuus paikallisen sopimisen pakkoon ja siten palkkojen leikkaamiseen ovat enemmän kuin todennäköisiä tulevaisuudessa.

Tämän lisäksi tulee muistaa, että hallituksen valmistelemat ”pakkolait” iskevät suoraan julkisen sektorin ytimeen, pienipalkkaisiin naisiin. Tarvitaanko tässä vielä paikallisen sopimisen ”pakkolait?” palkkojen alentamiseen. Hallituksen linja on selvä. Murskataan julkinen sektori ja tuodaan tilalle Kokoomuksen haluama yksityistäminen ja firmojen alipalkatut työntekijät, jotka saavat osan toimeentulostaan toimeentulotukena kunnilta.

Työnantajat elävät tällä hetkellä jossakin arvotyhjiössä. Tulokset ja raha ovat keskiössä, työntekijät ja heidän toimeentulonsa on samantekevää!

Esa Kanerva