Soiniko ampuu ensimmäisen laukauksen?



                                                                                                                                            31.1.2016

On mielestäni selvää, että Venäjä kiristää Suomea. Rajavartiolaitoksemme on huolestunut Suomen maarajan taakse kerääntyneistä tai kerätyistä kymmenistä tuhansista ellei sadoista tuhansista Venäjän sisäisistä pakolaisista. Erityisen huolestuttavaa on se, että operaatiota johdetaan Putinin hallinnosta.

Mitä tapahtuu silloin kun käsky käy Kremlistä, että ohjatkaa ihmiset Suomeen. Puolustusvoimat sanoo, että kyllä heillä on miinat korvaavia järjestelmiä. Mutta kuka rajavartija ampuu ensimmäisenä äidin, joka kantaa lasta sylissään? Kansainvälinen lehdistö repeisi riemuun! Siinä mielessä Soinin höpötys rajojen kiinni pistämisestä on tyhmä. Meillä ei ole mitään mahdollisuutta torjua massiivista kansainvaellusta yli rajan Venäjän niin halutessa.

Jos Venäjä haluaa heiluttaa valtapoliittista tasapainoa Euroopan Unionin itärajalla, se onnistuu. Sisäministeri Orpon ja pääministeri Sipilän vierailujen jälkeiset tiedotustilaisuudet vain vahvistivat käsitykseni Putinin tahtotilasta. Hänhän julisti Münchenissä vuonna 2007 Venäjän uuden ulkopolitiikan opin. Venäjä ei nöyristele ja se on suurvalta. Kaikki keinot ovat luvallisia. Ei siinä Petterin ja Juhan piipitykset aiemmasta hyvästä maitten välisestä yhteistyöstä paljon paina. Miksi painottaa ja luottaa menneisyyteen. Suomi on Euroopan Unionin jäsen ja kantaa siitä vastuun. Mitään erityiskohtelua Venäjän taholta on turha odottaa. Tätähän on Suomen kansalle uskoteltu.

Viisautta on varautu pahimpaan. Olemme Euroopan valtapelin yksi pelinappula. Venäjän talouspakotteet ja maan rahastojen ehtyminen luovat sisäpoliittisia paineita presidentti Putinille. Silloin täyttyy klassisesti tehdä ulkopoliittisesti näkyvä avaus, jotta kansan huomio kiinnittyisi siihen. Mitä enemmän eläkeläiset ja keskiluokka Venäjällä köyhtyvät, sitä nopeammin täytyy Punaisella torilla tehdä ratkaisuja. Mikä olisi fiinimpää kuin pistää itänaapurin kaikki ”roskasakki” liikkeelle ja Suomen ja Euroopan Unionin harteille. Siitä olen varma, että rajan ylitse tulvivaa ihmismassaa kohti ei ammuta laukaustakaan. On vain sopeuduttava ja kysyttävä neuvoa ”yläkerrasta”.

Venäjä on keksinyt mahdollisesti uuden sodankäynnin muodon. Ei tarvita pieniä vihreitä miehiä niin kuin Krimin ja Ukrainan valtauksessa. On kehitetty uusi poliittisen painostuksen muoto, jota kutsutaan jopa uuden tyyppiseksi hybridisodankäynniksi, jossa muuttovirroista tulee väline, ase naapureita vastaan.

Suomen asema neuvotteluissa ei ole kadehdittava. Jos sopimukseen päästään, Venäjä voisi hillitä huomattavasti rajan yli saapuvien määrää. Niin kuin laulussa sanotaan, ”Onko pakko, jos ei taho”, voidaan vain arvailla Venäjän tahtotilaa. Tästä huolimatta mitään takeita ei ole, ettei hana aukea uudelleen seuraavan myönnytyksen toivossa.

Esa Kanerva

Minun Tampereeni


   

                                                                                                                                               29.1.2016

Kanervan ensimmäinen rääkäisy tähän maailmaan kuultiin jumalanvuonna 1953 helmikuussa Mariankadun synnytyssairaalassa. Sieltä lähti elämänpolku päivänvalon näkemisen jälkeen kohti tätä päivää.

En mahda sille mitään, että kulkiessani Pyynikin torin laidalla ja näkiessäni punatiilirakennuksen kaikessa karuudessaan, se säväyttää ja on silmissäni kaunis. Tampere kaupunkina ja kotipaikkakuntana on minulle se ainoa oikea rakkauden kohde. Täällä on tietysti juuret, tuttavat, työpaikka ja yhteisöt, jotka vielä kiristävät sidettä tänne. Mutta on täällä, ainakin minulle jotakin sellaista, mitä en ole tavannut missään muualla Suomessa ja maailmalla. Aito hämäläinen junttius, murteen poljento ja Rajaportin sauna ovat alkuperäistä tamperelaista taattua tavaraa.

Historiakin on ollut kunniakas. Olemme täällä olleet jopa maailmanpolitiikan keskiössä, ainakin hetken, Stalinin ja Leninin vieraillessa täällä. Suomen sisäistä politiikkaa on keskeisesti ratkottu Keskustorilla suurlakon ja sisällissodan aikaan. Vielä kauempaa hakien Suomen teollinen historia käynnistyi täällä. Maailman ensimmäinen NMT-puhelu soitettiin Tampereella joskus 1970-luvulla ja maan ensimmäinen jäähalli rakennettiin 1965. Ja paljon muuta ensimmäistä voisi mainita tehdyn juuri Mansessa.

Paljon on tehty virheitä niin kuin elämässä yleensä. Purkamatta olisi saanut jäädä monet historialliset korttelit niin Amurissa kuin Kyttälässä. Olisi niitä mukava nyt käydä ihailemassa ja kuuntelemassa, mitä rekennuksilla olisi "kerrottavaa". Mennyttä mikä mennyt, onneksi meille jäi Kauppahalli ja Raatihuone!

Minulla on takataskussa muutama kohde, jotka haluan ylpeänä näyttää täällä käyville tutuille. Numero yksi on Pispala ja Lauri Viidan muistomerkki sekä Pyykkipuisto. Voi sitä maisemaa, mikä kesällä sieltä aukeaa! Samalla reissulla voi käydä tietenkin näkötornissa ja ihailla Haulitornia. Rajaportin saunan jo mainitsen, se on pakollinen vierailu. Keskustassa kunnostettu Näsilinna on nähtävä. Villa Milavidalla on kiintoisa ja surullinen historia, mutta rakennuksena se on sisältä ja ulkoa upea. Itään mennessä on käytävä ihailemassa Kalevan kirkkoa. Se on kuitenkin minun aikani lapsi kaikessa modernismissaan. Sitten körötellään Messukylän vanhalle kirkolle. Se on Tampereen vanhin rakennus 1500-luvun alkuvuosikymmeniltä. Uutta Tamperetta käytäisiin katsastamassa Vuoreksessa. Se on suurimpia ja mielenkiintoisimpia kaupunkirakentamisen hankkeita Suomessa. Alueen suunnittelun ja toteutuksen lähtökohtia ovat ekologisuus ja luonnonläheisyys.

Loistavat palvelut ovat Tampereen tavaramerkki. Kaupungissa on vahva kulttuurielämä ja tarjonta. Kulttuuriin ja vapaa-aikaan liittyy tietysti urheilu ja kilpaileminen. Lähes kaikkien lajien harrastusmahdollisuudet ovat olemassa. Mutta Tampere-taloa ja Tampere Filharmonian konsertteja ei voita mikään. Teatteria on tarjolla kaikille ja jokaiseen makuun. Tampereen Teatteri ja Työväenteatteri ovat helmiä. Tampere-talo pyörittää ympärivuoden maailman huipputaiteilijoiden esityksiä ja kotimaista tähtikaartia vieraina. Esityksiä löytyy burleskista oopperaan ja siltä väliltä. Lapsille löytyy Teatteri Mukamas, joka järjestää nukketeatteriesityksiä Pispalassa. Oman mausteensa tuo Ahaa-teatteri Hatanpään valtatiellä.

Palveluilla voidaan tarkoittaa kuntalaisille tarkoitettuja peruspalveluita. Iso kaupunki pystyy järjestämään koulutusta laajemmalla tarjonnalla kuin pienemmät paikkakunnat. Opetusta yliopistosta perus- ja ammatilliseen koulutukseen järjestyy. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat olleet koko maassa syynissä, mutta pääsääntöisesti ja suhteellisesti ne ovat Tampereella kohtuullisen hyvällä tolalla. Tampere huolehtii alueen keskuskaupunkina myös monia ympäryskuntien palveluita puhtaan veden tuotannosta likavesien puhdistukseen. Joukkoliikenne toimii ja lisää herkkuja matkustaville on suunnitteilla. Maanalaisten parkkiluolastojen määrää, tulevaisuudessa koko kaupungin keskustan alla, pidän jonkinlaisena tamperelaisena ”keksintönä”, varsinkin kun rahoitus hoidetaan Finparkin omilla tuotoilla. Kun saadaan ratkaistua autojen, jalankulkijoitten ja pyöräilijöiden yhteiselo kaupungissamme, mikäs sen hienompaa! Elämyksiä ja viihdettä saadaan koko perheelle Särkänniemestä.

Minulle on jokakesäinen elämys työmatkakävely Pyhäjärven rantamaisemaa pitkin kohti keskustaa. Polku kulkee mutkitellen Hyhkystä kohti Pyynikkiä. Vesi sinertää silmissä ja liplattaa korvissa. Mahtava koivujen tuoksu ja hiljaisuus hiljentää mielen. Näkötornin jälkeen muutama sata metriä ja ollaan keskustassa.

Olet minulle rakas, Tampere!

Esa Kanerva



Oi kultainen nuoruus!




                                                                                                                                            28.1.2016

Näinhän se Virran Ola lauloi 1950-luvulla. Näinköhän tämän päivän nuoret laulavat 30 vuoden päästä samaa laulua? Ovatko heillä muistot jo silloin tästä päivästä kultaantuneet? Nuorten ihmisten osa tässä yhteiskunnassa ei ole tänä päivänä helppo. Ongelmia on ollut toki aina, mutta ne ovat olleet toisenlaisia kuin nykynuorisolla. Yrittävälle löytyi ainakin pääsääntöisesti 1970-luvulta asti töitä. Peruskoulujärjestelmä tarjosi ahkeralle opintien ilmaiseksi maksuttoman yliopiston kautta vaikka maisteriksi asti. Näin muistan kokeneeni asiat tuolloin olleen. Voihan siinä olla erhettäkin ja asiat kokee parempina kuin ne todellisuudessa ovat olleet, kun aikaa on kulunut vuosikymmeniä.

Nyt keskustellaan siitä, että peruskoulusta pääsee läpi nuoria, jotka eivät osaa kirjoittaa eivätkä laskea. Koulutuksen taso näyttäisi rapautuneen ainakin heikompilahjaisten ja koulupudokkaiden osalta. Päiväkodista ja esiopetuksesta alkaen tapahtuu valikoitumista. Tarjolla on kuitenkin eri kielisiä päiväkoteja ja eri opetusmetodeilla metodeilla toimivia opinahjoja, mutta niihin ei ohjaudu varattomien perheiden nuoret eikä ongelmaperheiden lapset. Vanhemmat voivat edistää lapsen elämästä selviämistä ja tuupata heidät esimerkiksi taiteeseen, tekniikkaan, matematiikkaan tai liikuntaan erikoistuneisiin kouluihin. Niihin valinta perustuu koulumenetykseen ja heikommin koulussa menestyneet karsiutuvat armotta. On monia syitä, miksi nuorelle ei opiskelu maistu ja paremmat eväät antava koulutus ei kiinnosta. Kun vanhemmillakaan ei ole ollut kiinnostusta opiskella tavallista peruskoulua pitemmälle, tuskin heillä riittää ymmärrytä motivoida omia lapsiakaan panostamaan opiskeluun.. Yleisintä lienee rikkinäinen perhe-elämä, mielenterveyden ongelmat tai nuoren oma sosiaalinen viitekehys, jossa kaikki muu toiminta, joka ei ole aina kaikkein rakentavinta ja nuoren oman elämän kannalta parasta, kiinnostaa. Koulun keskeyttäminen on ilmiö, jota en menneiltä vuosikymmeniltä muista. Nyt se lienee ainakin peruskoulun jälkeen yleistä ammattikoulutuksessa ja toisella asteella yleensä. Tämä on todella kallista puuhaa yhteiskunnalle, jossa tarvittaisiin kaikkien työpanosta.

Suomalainen työelämä vaatii hyvää osaamista ja ammattitaitoa. Sekatöitä ja vähän koulutusta vaativia töitä ei ole saatavilla. Ne työt tehdään muualla maailmalla kiinalaisissa ja pakistanilaisissa hikipajoissa. Peruskoulun läpi kompuroivalla nuorella on harha päästä töihin mälsän koulun jälkeen. Ja kun niitä töitä ei löydy, alkaa sossun rahoilla kituuttelu ja syrjäytyminen. Peruskoulussa heidän opetusmetodinsa olisi kenties pitänyt olla tekeminen, työn tekeminen käsillä ja konkreettisesti. Sellaista opetusta vain ei nykyisellään ole mahdollista saada. Toinen polku voisi olla kisällimalli eli oppisopimuskoulutus. Näitä koulutustyöpaikkoja ja järjestelmää ei tahdota saada Suomessa aikaan sitten millään. Seuraukset nähdään, n. 60.000 nuorta ei ole yhteiskunnassamme kirjoissa eikä kansissa. Kateissa olevia nuoria on siis tosi paljon. He eivät vaivaudu hakemaan edes toimeentulotukea. Tämän syrjäytymiskehityksen hinta on korkea. En tiedä, onko yhteiskunnallista tutkimusta siitä, miten ja millä tavalla he elävät ja elättävät itsensä. Sitä voi vain arvailla ja arvaukset eivät ole kauniita.

Aikuistuvan, ammattitaidottoman ja sosiaalitukien varassa elävän nuoren osa ei ole kadehdittava. Elämän oikaiseminen vaatisi ihmiseltä paljon. Toki tällaisia onnistumisiakin sattuu. Saadaan työpaikka ja opiskelu nähdään mahdollisuutena, johon tartutaan. Käydään aikuislukio ja hankitaan ammatti. Tämä on tuhkimotarina, joka elävässä elämässä tapahtuu harvoin. Yleisin tapaus maksaa yhteiskunnalle eli sosiaalituilla elävä nuori toimentulotukineen maksaa n. 900 euroa kuukausi, lähes 11.000 vuosi ja 40 vuoden ajalta lähes 900.000 euroa. Kustannuksiin ei ole laskettu menetettyä työpanosta eikä hyödytöntä ja tarkoituksetonta elämää.

Maailma on muuttunut Eskosein. Lapset ja nuoret altistuvat kilpailulle jo hyvin varhain. Elämän pelikortit jaetaan kodista ja yhä useammalle nuorelle jää Musta Pekka käteen. Aikaisemmin pelastivat kouluhaluttoman nuoren ihmisen sekatyöt tehtaissa, rakennuksilla ja hurjimmilla merille lähtö. Näitä vaihtoehtoja ei ole enää olemassa. Ainoa valttikortti on tehdä työtä opiskelemalla ja ahkerasti. Minun ikäpolveni sai sodan ja kurjuuden nähneiltä vanhemmiltaan, joilla oli palava halu antaa parempaa elämää lapsilleen koulutuksen avulla, aito kannustus koulun käyntiin paljon useammin kuin nyt. Monet nuoret ovat jollakin tavalla heitteillä. Vanhemmat eivät välitä, opettajat eivät kannusta ja yhteiskuntailmapiiri sen kuin vain kovenee.

Tänään syntyvällä lapsella on edessään kenties kivisempi tie ja elämänpolku kuin puoli vuosisataa sitten syntyneillä ikätovereillaan. Osaamista ja koulutusta pitää hankkia paljon enemmän ja lyhemmässä aikaa, töitä pitää painaa pitempään ja iäkkäämmäksi kuin nyt. Töitten saaminen on lottovoitto. Toimeentulo eläkkeellä ja huolenpito itsestään vanhuksena taitaa jäädä omalle kontolle toisin kuin vielä minun sukupolvellani. Ei käy kateeksi!


Esa Kanerva

Mattisille kuuluu huonoa!




                                                                                                                                           27.1.2016

Mattisen perhe asuu Hyhkyssä Haapalinnassa. Perheeseen kuuluu äiti, isä ja kaksi lasta. Santeri on 5- vuotias ja Aleksandra kolmevuotias. Isä joutui työttömäksi Postista vuonna 2014 edellisen kierroksen yhteistoimintaneuvotteluissa ja äiti työskentelee kaupungin omistamassa palvelutalossa perushoitajana. Perheen vanhemmat ovat kauhuissaan seuranneet taloudellisen tilanteensa heikkenemistä vuoden 2015 alkaen tämän hallituksen aloittaessa työnsä. Leveätä ei elämä ollut tätä aikaisemminkaan, mutta nyt alkaa olla kuumat paikat. Jopa huoli siitä, että velaksi ostettu kaksio menee myyntiin, on ollut ajatuksissa jo pitkään. Miten meille sitten käy, mistä uusi asunto perheelle?

Mitä vuoden aikana on tapahtunut? Paljon. Isä haroo hiuksiaan ja mieli myllertää hallituksen heikennyksistä työttömyysturvan kestoon. Vielä ei ole selvillä, koskeeko sadan päivän lyhennys myös jo työttömäksi joutuneita vai tulevia markkinatalouden uhreja. Isää ottaa toisaalta päähän äidin valitukset pakkolaeista ja muista työelämän heikennyksistä. Mutta tosiasia on, että hallituksen toimet tulevat vaikuttamaan äidin työssä jaksamiseen ja voimiin antaa aikaa myös perheelle. Myös äidin ansioitten taso tullee heikkenemään monen vuoden palkankorotuksien edestä, jos esimerkiksi lomarahoja leikataan 30 prosenttia.

Äidin suurin huoli on se, että hoitajamitoitusta ollaan heikentämässä. Arki ja työtahti vanhusten parissa ovat olleet aina kovaa fyysisesti ja henkisesti. Vanhusten laitoshoito on lopetettu ja Kaupin sairaalan nimikyltti on vaihtunut Jukola-Impivaaraksi. Saman kuntoisia, vuoteeseen hoidettavia ja sänkyyn kakkaavia mummoja ja vaareja hoidetaan nyt vain tehostetussa palveluasumisessa kuin ennen sairaalassa. Uhka palautumistaukojen, joita aikaisemmin kutsuttiin vuosilomiksi tai kesälomiksi, lyhentäminen huolestuttaa. Kuinka meidän porukka jaksaa? Kipeänäkin tarvitsisi tulla töihin, koska ei Mattisen perheellä ole varaa sairastaa hallituksen suunnittelemilla ehdoilla. Euroakaan ei ole varaa menettää perheen budjetista.

Yhteiskunnan tuki lapsiperheelle kutistuu ja kolmannen lapsen hankkimista ei uskalleta edes ajatella. Vanhempainvapaan lomakarttumaakin ollaan heikentämässä ja vanhempainrahan tasoa pienennetään. Lapsilisien ostovoima heikkenee, koska niiden indeksikorotuksista luovutaan. Suurin murhe lasten osalta on se, että vaikka isä hoitaa lapset pääosin itse, päivähoidon laatua heikennetään lapsiryhmien kokoa suurennettaessa ja rajaamalla subjektiivista päivähoitoa esimerkiksi työttömiltä. Tämä rajaus ei huoleta Mattisia, sillä isä vie lapset päiväkotiin ainoastaan silloin tällöin sosiaalisia taitoja opettelemaan ja kavereita tapaamaan. Muitten perheitten puolesta asia kuitenkin kiusaa. Eri kunnissa asuvat lapset ovat erilaisessa asemassa, koska toisissa kunnissa toimitaan hallituksen tahdon mukaisesti, toisissa ei. Muutto toiselle paikkakunnalle vaikeutuu ja tulee harkittavaksi vasta viimesijaisena vaihtoehtona. Perheen asuminen kallistuu muutenkin. Sähköveroa ja kiinteistöveroa korotetaan. Nämä verot heijastuvat suoraan kiinteistön hoitomenoihin ja vastikkeisiin. Asuntolainan koron verovähennystä pienennetään porrastaen. Varsinkin isä pitää hallituksen tekoa katalana  välistävetona ja sopimusrikkomuksena.                                                  

Perheen autonromustakin lienee luovuttava, koska ajoneuvoveroa kiristetään. Perheen pää sanoo ajavansa hallituksen kiusallakin joka paikassa neljää kymppiä, koska ei ole varaa maksaa kaksinkertaistettuja rikesakkoja. Kaiken lisäksi joukkoliikenteen maksut nousivat vuoden vaihteessa. Perheen vanhemmat jonottavat hammashoitoon julkiselle sektorille, koska yksityiselle hammaslääkärikäynnille eivät rahat riitä. Niistä suoritettuja korvauksia leikataan. Sairastaa ei paranisi lainkaan, koska terveyskeskuksessa käynnin hinta nousee. Jos lääkäri määrää lääkkeitä, ne ovat entistä kalliimpia niiden omavastuiden noustua. Isällä on keliakia ja hän joutuu hoitamaan suolistosairauttaan ruokavaliolla. Hallitus poisti keliaakikoilta ruokavaliokorvauksen, joten erikoisruokavalioon menevä raha on kaavittava muita menoja vähentämällä.

Kaupoissa hintoja on toki halpuutettu, mutta kaikki kunnalliset palvelumaksut ja muu eläminen ovat kautta linjan kallistuneet. Niitä maksellessa kuittaantuvat ruuan hinnanalennukset. Jos yhteiskuntasopimukseen ei päästä, uhkana perheen vanhempien mielenrauhalle ovat suunnitelmat leikata edelleen työttömyysturvaa ja asuntolainan verovähennysoikeus viedään kokonaan. Kaiken huipuksi karkitkin viedään lasten suusta korottamalla makeisveroa.

Hallitus tavoittelee leikkausten ja säästöjen Suomen ennätystä. Hallituksen eliniän pituuden puolesta vedon lyömisessä kannattaa olla varovainen, hallituksen elinkaari saattaa olla yhtä lyhyt kuin perussuomalaisten ”jytkyjen” historia.

Esa Kanerva




 

Liikunnan iloa!




                                                                                                                                             26.1.2016

Itsensä saaminen liikkeelle ja kiinnostumaan arkikuntoilusta vaatii aikuisiällä ajattelun ”herätyksen” tai motivaation syntymisen syystä tai toisesta. Parasta olisi, että ihminen liikkuisi ja urheilisi koko elämänsä, mutta valtaosalla mattimeikeläisistä ei ole liikunnallisia geenejä tai nuorena kodin kannustajia. Lapsi toki liikkuu leikkien ja melkein kaikki nuoret ”höntsäävät kiekkoa tai jotain muuta lajia teinivuosiin asti. Mutta sitten saattaa tulla pitkä tauko, koska muut maalliset asiat kiinnostavat enemmän, kuten tytöt ja seurustelu. Armeija liikuttaa kaksikymppisenä pakolla vähän aikaa. Sitten opiskelu, perheen perustaminen, työn etsimen, ura, asunnon hankinta ja velkojen maksu vie kaiken huomion. Itsensä hoitaminen tuppaa jäämään taka-alalle ja liikuntaharrastus jäädä.

Itse sain kimmokkeen pistää liikkeelle ruumiini liikkuvat osat eteen ja taakse eli itseni kävelyharrastuksen pariin noin nelikymppisenä. Kannustimena toimivat liikakilot ja kunnon rapautuminen. Samalla tuli erinäisiä vaivoja ja kolotuksia. Aloin uskoa liikunnan terveyshyötyihin. Minulle on liikunnassa tärkeätä se, että minun täytyy pitää lajia kivana ja miellyttävänä. Siksi siivilään on jäänyt kävely sauvoilla tai ilman, uinti, avantojen kairaaminen pilkillä, joskus kuntosali tai keväällä suksilla kauniilla ilmalla sujuttelu, mieluummin järven jäällä. Ylipäätään lajit, jossa ei juuri välineitä tarvita.

Kävellessä mieli lepää ja voi ajatella ihan mitä tahansa tai siirtyä ajatuksissa vaikka kaukomaille. Vain mielikuvitus piirtää rajat. Lenkin jälkeen on hyvä olla. Onhan sitä selitetty tieteellisestikin aivojen mielihyvähormoonien tuotannon piristymisellä, mutta minulle on se ja sama, mistä hyvä olotila tulee. Kun syksyllä mieli mataa alemmissa ilmakerroksissa, silloin kannattaa suunnata luontoon, hengittää syvään metsän tuoksuja ja nauttia metsän karuudesta tai kauneudesta. Kyllä luontokierroksen jälkeen mieli taas mettä keittää ja jaksaa puskea eteenpäin.

Olen pohdiskellut ja todistellut itselleni liikunnan muitakin terveydellisiä hyötyjä kuin mielialan kohentumisen. Ihmisen fysiikan ja elämän ylläpitämisen keskeinen lenkki on tietysti sydän, joka on lihas. Se tarvitsee harjoitusta ja työtä, jota se voi terveellä tavalla saada vain ruumiillisessa rasituksessa. Sydäntä ravitsevat sepelvaltimot, jotka liikuttaessa ravitsevat lihasta tehokkaasti vilkastuneen verenkierron avulla ja poistavat happamat aineenvaihdantatuotteet sekä kuonat. Reippaasti kävellessäkin verisuoniverkosto saa samanlaista harjoitusta kuin sydän ja notkistuvat. Pumppu tykkää ja putkisto pysyy kunnossa. Keuhkot tuulettuvat ja hyvin toimiessaan hapettavat verta tehokkaasti.

Ihmisen nivelet, luusto, selkäranka ja lihakset kuluvat ikääntyessä. Polviin tulee yleensä erilaisia kulumavaivoja, samoin muihinkin niveliin, ristiselkä temppuilee ja lihasmassa pienenee. Näiden vaivojen yksinkertaisin hoitomuoto on liikunta, mikä tahansa yksilöä kiinnostava ja liikuttava pelaaminen tai harrastus. Nivelet ”rasvautuvat” liikkuessa lisääntyneen nivelnestetuotannon ansiosta, ruumiin käyttäminen fyysisesti auttaa luukatoon ja ainakin hidastaa lihasten rappeutumista.

Teen työtä, jossa joudun olemaan sosiaalisissa vuorovaikutussuhteissa lähes koko työpäivän. Siksi en ole vapaa-aikana kovin seurallinen ja mielelläni vetäydyn yksikseni tai vaimon seuraan. Mutta liikunta on mitä parahin keino saada seuraa ja seurustella. Hankkimalla mukavan lenkkikaverin tai kävelyporukan, saat hoidettua keskusteluntarpeesi ja kertoa omista huolistasi tai iloista. Se on jaksamisen kannalta tärkeää. Jotkut pitävät tanssimisesta, joka on todella fyysinen laji, vaikka sitä ei aina uskoisi. Tanssiessa hoituu mieli, saattaa löytyä seuraa ja iloa seurustelusta yleensä.

Mojovasta kävelylenkistä saa palkinnoksi monta hyvää ”tikkaria”. Yksi niistä on makeat unet seuraavana yönä. Aamulla olo tuntuu rentoutuneelta ja töihin lähtökin maistaa. Kuin huomaamatta paino pysyy hallinnassa ja pitkän treenin jälkeen uskaltaa syödä sitä, mistä pitää ja vähän runsaamminkin. Olo on energinen ja hyvä. Liikkuminen parantaa ryhtiä ja sillä voi esimerkiksi saada ikävät niska-, selkä ja hartiavaivat kuriin.

Liikunnan osalta tarkoitus pyhittää keinot. Etsi sellainen liikuntamuoto, joka pitää sinut liikkeessä ja jaksaa kannustaa liikkeelle. Suorituksen jälkeen ajatus kulkee, on pirtsakka olo ja muutkin terveyshyödyt ovat kiistattomat!

Esa kanerva




 

Ministeri "rähinä"-Rehulan päätä saattaa kiristää vanne!




                                                                                                                                          25.1.2016

Hesari kertoi jokin aika sitten, että ministeri Rehulalla on pinna kireällä. Asioista tietävien mukaan potkii kuulemma ministeriön käytävillä roskakoreja ja ärisee alaisilleen. Paineet ovat kovat Hollolan pojalla, koska sosiaali- ja terveysuudistuksen eteneminen takkuaa ja ministeripesti on katkolla hallituskauden puolivälissä keväällä 2017. Valmista pitäisi kuitenkin syntyä, mieluummin priimaa kuin sutta ja sekundaa. Komerossa piilossa julkisuudelta on vielä riideltävä Kokoomuksen kanssa palveluiden yksityistämisestä, syystäkin olen vihainen, sanoo Hollolan lahja Suomen kansalle. Kokoomus haluasi jakaa Suomen koko sosiaali- ja terveydenhuollon rahapotin kansainvälisille suuryhtiöille eikä puoluetta kiinnosta aluepolitikka yhtään mitään. Sehän on meidän ykkösasia, miksi ne eivät halua tätä ymmärtää, pauhaa Rehula sappinesteet ruokatorvessa kiehuen.

Mielestäni koko perhe- ja peruspalveluministeri Rehulan ajama uudistus lähti kohti taivaanrantaa kesällä 2015, kun Kokoomus antoi periksi Keskustan maakuntamallille. Perustettiin 18 aluetta, jotka ovat aivan liikaa, kun olisi pärjätty jopa viidellä sote-alueella. Aluksi alueet oli nimetty itsehallintoalueiksi, mutta nyt on uudistus kastettu jo reilusti nimellä maakuntamalli. Säästötkin ovat muuttuneet uudistuksen edetessä kustannusten nousun hillitsemiseksi.

Kysymyksessähän ei ole enää sosiaali- terveyspalvelu-uudistus. Maakunnista on tarkoitus tehdä monitoimialaisia alueita. Keskustan ruokahalu kasvaa ja alueille ollaan siirtämässä paljon muutakin toimintaa kuin mitä alun perin oli tarkoitus. Ensinnäkin maakuntiin siirretään pelastustoimi. Mukana seuraavat Maakuntien liitoille kuuluvat alueiden kehittämisen ja rahoituksen tehtävät sekä maankäytön suunnittelun tehtävät. ELY-keskuksissa oleva elinkeinoelämän kehittäminen siirrettäneen maakunnille ja mahdollisesti ympäristöterveydenhuolto. Jotkut ovat vaatineet, että kuntayhtymien jätehuollon järjestäminen olisi kohdennettava alueille.

Valtiosihteeri, selvitysmies Lauri Tarastin työryhmän, jonka Sipilän hallitus nimitti valmistelemaan maakuntauudistuksen päälinjoja, pitäisi saada työnsä valmiiksi lähiaikoina. Tarasti on itsekin manannut, että yli 70-vuotiaalle miehelle annetaan tehtäväksi työ, muutamassa kuukaudessa, jota eivät ministeriöiden sadat huippuvirkamiehet ja kärkipoliitikot eivät ole kyenneet ratkaisemaan missään vaiheessa. Auki on kosolti suuria asioita. Pitäisi ratkaista, kuinka asiakkaiden valinnan vapaus toteutetaan, miten henkilöstölle käy, miten hoidetaan olemassa oleva rakennuskanta kunnilta alueille ja itse pääasia rahoitus, joka on ehkä suurin kanto. Maakuntien liitoille kuuluvat alueiden kehittämisen ja rahoituksen tehtävät sekä maankäytön suunnittelun tehtävät siirretään ehkä alueille. Valtio kerää todennäköisesti veroina rahat maakunnille, mutta iso kysymys on, miten raha jaetaan. Isot kasvukeskukset pelkäävät joutuvansa maksumiehiksi ja raha valuu Pohjanmaalle, Savoon, Lappiin ja Kainuuseen. Valtionverona kerätty sote-veroa on pidetty siirtymävaiheen ratkaisuna. Lopullinen tavoite lienee maakuntien oma verotusoikeus.                                                                                         


Uudistuksen alkuvalmistelut alueilla etenevät hyvin eri lailla. Jos Etelä-Hämeessä kaivetaan yhä syvempiä poteroita, Pojanmaalla innokkaimmat pitää sitoa ja komentaa aloilleen. Keskeistä olisi nyt ratkaista ja kansalaisten pitäisi tietää, mikä on alueen laintasaiset tehtävät ja toimiala. Mikä on maakunnan suhde valtioon ja kuntiin. Mielenkiintoista olisi tietää, miten sen valtuustot valitaan ja milloin? Demokratian kannalta alueiden olisi huolehdittava kuntademokratiasta ja maakunnan jäsenen vaikutusmahdollisuuksista. Maakuntien hallinnon tulisi tietenkin olla tehokas ja hyvin organisoitu. Avoin on myös kysymys, millä tavalla valtuusto tekee päätöksiä ja mitkä ovat hallintomenettelyt. Joka tapauksessa luottamushenkilöiden määrä vähenee jopa tuhansia ja kymmeniä kuntayhtymiä puretaan.

Uudistamisen ohessa, Sipilän hallitus on on esittämässä, että työllisyyden edistämiseksi yksityisten työnantajien työnantajamaksuja alennettaisiin kahdella prosentilla. Alennukset tulisivat siis vain yksityiselle työnantajalle, joilla jo nyt on kuusi prosenttia alemmat eläkemaksut. Entä, kun sote-palveluita aletaan kilpailuttaa, yksityisillä firmoilla on työnantajamaksun alentamisen kautta etulyöntiasema julkiseen sektoriin ja kuntatyönantajaan nähden. Sosiaali- ja terveysalan yksityiset toimijat voisivat saada sopimuksia merkittävästi edullisemmin kuin julkiset toimijat. Mitähän tähän sanoo perustuslaki tai kilpailuvirasto. Kohdellaanko eri toimijoita yhdenvertaisesti?

”Rähinä”-Rehula on ajamassa maakuntauudistusta, jonka maksajia ovat jälleen yhteiskunnan köyhimmät ja kipeimmät eikä ratkaisu edes säästä yhteiskunnan varoja.

Esa kanerva

 

Sotaveteraanin lapsen elämä




                                                                                                                                             21.1.2016

Kuulun ikäpolveen, jonka isät ja äidit olivat kokeneet sodan tuomat kauhut ja kärsimykset. Olen monesti yrittänyt samaistua ja miettiä, miten aluksi linnoitustöihin ja sitten talvisodan kautta jatkosotaan komennetut miehet ovat kokeneet hetken, jolloin käteen iskettiin käsky ilmoittautua sinne jonnekin ja sieltä eteenpäin. Kuinka naisten oli sopeuduttava ottamaan vastuu perheestä ja yhteiskunnan työvelvoitteista ja paikata miesten työt ammustehtaissa sekä maanviljelyksessä. Käsky lähteä kohti tuntematonta ja vaarallista tulevaisuutta, on täytynyt olla monelle miehelle ahdistava ja tuskallinen kokemus. Ero ja paniikin omainen huoli läheisistään oli vieläkin suurempi tuska kuin huoli oman hengen menetyksestä. Naisia raastoi tietoisuus sodan vaaroista ja mahdollisuus tulla sotaleskeksi joka päivä.

Olen kiitollinen siitä, että olen saanut sodan jälkeen isän fyysisesti ainoastaan toisen silmän menettäneeni takaisin, mutta henkisesti aika loppuun palaneena. Ei hän juuri jakanut läheistensäkään kanssa kokemuksiaan, mutta hänen käytöksestään pystyi päättelemään sen, että kovaa elämää se viisi vuotta oli ollut. Kun ihminen palaa traumatisoituneena sodasta ja hänen odotetaan ottavan perheenisän roolin, tilanne on erittäin rankka. Aggressiivisuus ja raivonpuuskat olivat aika arkisia. Syitä niihin ei juuri tarvittu. Viina toi hetken helpotusta, mutta vain lisäsi mielen ääri-ilmiöitä. Perhe-elämä ei ottanut aina sujuakseen ilman riitoja ja toraa. Äidillä ei riittänyt ymmärrystä ja empatiaa kaikkiin mahdottomuuksiin ja synkkiin mielialoihin. Koko suvun miehet olivat olleet rintamalla, useimmat molemmissa sodissa. Henkisien traumojen ilmentyminen oli kullakin erilaista, mutta lähipiirissä ei ollut kaatuneita eikä pahoin ruumiillisesti haavoittuneita, jos ei jalkojen paleltumisia ja sormien menetyksiä oteta lukuun.

Kunnioitan sukuni ja kaikkia rintamilla palvelleita miehiä ja kotirintamalla ahkeroineita naisia. He puskivat sodan jälkeen aggressionsa ja tarmonsa jälleen rakentamiseen ja ankaraan työn tekemiseen. Naiset kestivät pahemmin nurkumatta kaikki ne henkiset rasitteet, mitä miehet sodasta kotiinsa toivat. Taloudellinen tilanne oli niukka ja naiset selvisivät ruuasta ja vaatehuollosta ainoastaan omalla kekseliäisyydellään. Toki töissäkin naiset kävivät, mutta esimerkiksi äitini työskenteli kotona. Kaikki he ansaitsevat kiitoksemme ja kunnioituksemme.

Sota jätti jälkensä yhteiskuntaan, sotilaiden lapsiin ja lapsenlapsiin. Sodasta palannut isäni pärjäsi työteliäisyydellään ja ahkeruudellaan tavallisissa ruumiillisissa töissä palomiehen ammatin ohessa, mutta yksityiselämässämme ja ihmissuhteissaan hän oli, uskallanko käyttää sanaa, jollakin tapaa häiriintynyt. Eloonjääneen miehen traumat eivät hävinneet koskaan, ja traumat varmasti siirtyivät jollakin tavalla seuraavallekin sukupolvelle. Samalaisia ongelmia oli toki sukuni muillakin miehillä ja yleensä kaikilla sodan kokeneilla. Viiden vuoden mittainen sotajakso on pitkä aika nuoren ihmisen sosiaalisessa kehityksessä. Kun miesten sotastressi päättyi sodan loppumiseen, naisten stressi jatkui. Miesten kotiutuessa vaimot saivat huollettavakseen yhden lapsen lisää. Sodan jälkeisessä Suomessa ei tunnettu eikä puhuttu henkisten vammojen hoitamista. Miehet purkivat pahaa oloaan läheisiinsä ilman, että heidän käyttäytymistään olisi osattu tai haluttu yhdistää sotaan. Suomen valtio tunnusti sotavammoiksi sodassa ilmenneet tai sodasta myöhemmin johtuneet henkiset häiriöt korvausten pelossa vasta Martti Ahtisaaren kaudella 1995. Edes tutkijat ja psykiatrit eivät osanneet pukea sanoiksi sitä, mitä nämä miehet pitivät sisällään. Ongelmat selitettiin yksilöstä eikä kokemuksen rankkuudesta johtuviksi, ikään kuin normaalin miehen kuuluisi jaksaa elää jatkuvasti kuoleman vaarassa. Syy oli siis yksilössä, ei yhteiskunnan ajautumisessa sotaan!

Ihminen valitettavasti toistaa omassa parisuhteessaan lapsuuden toimintamalleja, joista tutkimusten mukaan on vaikea poiketa. Kysymys on kuulemma automaatiosta ilman tietoista harkintaa. Minä varmaan olen palapelin yksi osanen sukupolvien välisessä ketjussa, jossa Raamatun mukaan isien ”pahoja tekoja” siirretään toiseen ja kolmanteen sukupolveen. Sodan rasitteet ja sodan läheisyys kantavat vielä näihinkin päiviin. Nyt käydään keskustelua miesten alisteisuudesta nykyajan perhe-elämässä. On kuitenkin muistettava, että itse asiassa sota-aika heilautti sukupuolten keskinäisen suhteen. Sukupuoliroolit menivät monella tavoin uusiksi. Se, että sota-aika pakotti naiset ylivahvoiksi, kärsitään kenties vieläkin. Jollain tavalla sota pilasi myös meidän kannattelijasukupolven lasten eli meidän suurten ikäluokkien jälkeen 1950- ja 1960-luvulla syntyneiden lapsuutta. Meistä tuli usein avainkaulalapsia. Nämä lapset saivat elää vapaasti oman onnensa varassa aivan kuin heidän omat vanhempansa olivat aikoinaan kasvaneet. Meillä äiti oli kotona, mutta ei kuitenkaan aina läsnä lastensa elämässä. Työ ja perheen elämän kannatteleminen vei voimat.

Sain eväitä vanhemmiltani paljon ja vielä elävältä äidiltäni edelleen. He opettivat työn tekemisen arvon, erityisesti isä saunomisen ja vihdan tekemisen jalon taidon ja luonnon kunnioittamisen tärkeyden. Erityisen tyytyväinen olen siitä, että vanhempani monen muut sodan jälkeen perheen perustaneet ihmiset, kannustivat minua kouluttautumaan ja antoivat siihen taloudelliset mahdollisuudet. Koulutus maksoi, myös keskikoulu. Isäni ja setäni kertoivat aina saunan jälkeen tarinoita menneiltä ajoilta, minä Pyynikin helmeä juoden ja he olutta ryystäen, mutta sodasta he eivät puhuneet sanallakaan.





Esa Kanerva

Hallituksella on kivenkova rintama pakkolakeja vastaan




 






 
                                                                                                                                            18.1.2016

Omalla ammattijärjestölläni Tehyllä eli Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattiliitolla on raskaan luokan kokemus pistää hanttiin epäoikeudenmukaista palkkapolitiikkaa ja työntekijöitten kaltoin kohtelua vastaan. Tehy on ollut lakossa useita kertoja, viimeksi vuonna 1995 ja 2007, joka ei oikeastaan ollut lakko, vaan työtaistelutoimenpide, joukkoirtisanoutuminen.

Mikäli hallitus ajaa ensi keväänä esityksensä työehtojen heikentämisestä ja palkanalennuksista läpi väkisin, on sillä vastassa ammattiliittojen nyrkki tai nyrkkeilyhanska, jonka sisässä on hevosenkenkä. Kaikki Suomen työelämässä toimivat merkittävät työntekijöitä edustavat toimijat ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä toimenpiteisiin torjuakseen pakkolait.

Vajaa 90 prosenttia SAK:n keskeisistä päättäjistä on sitä mieltä, että lakkoon ryhdytään. Sttk:n jäsenliitoista ovat jo Tehy ja ammattiliitto Pro ilmoittaneet ryhtyvänsä voimatoimiin asioiden oikaisemiseksi. Ns. porvarillisista edunvalvojista Akavan opettajat eli OAJ, joka käytännössä määrää Akavan suunnan, valmistautuu työtaisteluun. Syynä on sen naisvaltainen jäsenliitto Lastentarhanopettajaliitto.

Jokainen vastuullinen työmarkkinaihminen tietää, että Suomen taloudellinen tila ei enää lakkoja kaipaisi. Tilanne on nyt vain sellainen palkansaajan näkökulmasta, ettei perustuslainkin mukaisesti kyseenalaisia lakeja voi hyväksyä. On hyvin poikkeuksellista, että poliitikot rajoittavat myös yksityisillä työnantajilla työskentelevien työntekijöiden etuuksia. Tämän takia lakien perustuslaillisuus on ”ilmassa”. Lisäksi niillä puututaan ihmisten toimeentuloon ja siltä puuttuu kansalaisten keskuudessa yleinen hyväksyttävyys.  Lakipaketin vaikuttavuusarvioinnit ovat ristiriitaisia. Laskelmiin liittyy suurta epävarmuutta. Laeissa on runsaasti kiistanalaisuuksia, ja sen vaikutusarviot perustuvat paljolti oletuksiin ja ennusteisiin. Lakipaketin perusteluissa sanotaan, että lyhyellä aikavälillä uudistuksella voi olla myös negatiivisia vaikutuksia kotimarkkinoille, koska ostovoima heikkenee. ”On mahdollista, että tämä aiheuttaa työllisyyden heikkenemistä lyhyellä aikavälillä ennen kuin vientisektorin elpyminen korvaa ostovoiman heikentymisen kotimarkkinoilla”, lakiesityksen perusteluissa sanotaan.

Suomen Yrittäjät haluavat pakkolakien tilalle paikallista sopimista, jonka avulla voitaisiin vaalikauden aikana hoitaa kilpailukykyongelma maltillisine palkkaratkaisuineen. Suomeksi tämä tarkoittaa juuri sitä, mitä työnantajat tarkoittavat paikallisella sopimisella. Se on palkkojen ja työehtojen pakkosopimista työpaikkojen vähentämisen uhan alla. Tällä hetkellä valmistellaan lisäksi lakiehdotuksia, jotka takaavat myös Suomen Yrittäjien jäsenyrityksille mahdollisuuden sopia työpaikalla toisin kuin laki sanoo. Tämä tarkoittaa työehtosopimusten yleissitovuuden heittämistä romukoppaan.

”Suhtaudun kielteisesti kokoomuksen ehdotukseen sairasloman karenssipäivästä.” Arvatkaa, kuka poliitikko oli lausunnon takana hetkellä, jolloin Kokoomuksen puoluevaltuusto oli ehdottanut, että sairasloman ensimmäisestä päivästä ei Ruotsin mallin mukaisesti maksettaisi palkkaa ja kahdelta seuraavalta sairaslomaviikolta korvaus olisi 80 prosenttia palkasta. Minä vastaan, että Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä 1.10.2012. Oppositiojohtaja Sipilän mielipiteet ovat täysin erilaisia kuin pääministeri Sipilän. Tuliko huijatuksi äänestäjiä? Mielipiteitään ovat muuttaneet näköjään muutkin puolueet kuin Perussuomalainen Työväenpuolue.

Työtaisteluaseen käyttöä ei palkansaajien keskuudessa pelätä, koska tämän huonommaksi palkansaajien asema ja nurkkaan ajaminen ei voi mennä. Mistään tällaisista manöövereistä ja sodanjulistuksesta ammattiyhdistysliikettä vastaan eivät Juha Sipilä ja Timo Soini kampanjoineet ennen vaaleja!

Esa Kanerva