Hallituksella on kivenkova rintama pakkolakeja vastaan




 






 
                                                                                                                                            18.1.2016

Omalla ammattijärjestölläni Tehyllä eli Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattiliitolla on raskaan luokan kokemus pistää hanttiin epäoikeudenmukaista palkkapolitiikkaa ja työntekijöitten kaltoin kohtelua vastaan. Tehy on ollut lakossa useita kertoja, viimeksi vuonna 1995 ja 2007, joka ei oikeastaan ollut lakko, vaan työtaistelutoimenpide, joukkoirtisanoutuminen.

Mikäli hallitus ajaa ensi keväänä esityksensä työehtojen heikentämisestä ja palkanalennuksista läpi väkisin, on sillä vastassa ammattiliittojen nyrkki tai nyrkkeilyhanska, jonka sisässä on hevosenkenkä. Kaikki Suomen työelämässä toimivat merkittävät työntekijöitä edustavat toimijat ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä toimenpiteisiin torjuakseen pakkolait.

Vajaa 90 prosenttia SAK:n keskeisistä päättäjistä on sitä mieltä, että lakkoon ryhdytään. Sttk:n jäsenliitoista ovat jo Tehy ja ammattiliitto Pro ilmoittaneet ryhtyvänsä voimatoimiin asioiden oikaisemiseksi. Ns. porvarillisista edunvalvojista Akavan opettajat eli OAJ, joka käytännössä määrää Akavan suunnan, valmistautuu työtaisteluun. Syynä on sen naisvaltainen jäsenliitto Lastentarhanopettajaliitto.

Jokainen vastuullinen työmarkkinaihminen tietää, että Suomen taloudellinen tila ei enää lakkoja kaipaisi. Tilanne on nyt vain sellainen palkansaajan näkökulmasta, ettei perustuslainkin mukaisesti kyseenalaisia lakeja voi hyväksyä. On hyvin poikkeuksellista, että poliitikot rajoittavat myös yksityisillä työnantajilla työskentelevien työntekijöiden etuuksia. Tämän takia lakien perustuslaillisuus on ”ilmassa”. Lisäksi niillä puututaan ihmisten toimeentuloon ja siltä puuttuu kansalaisten keskuudessa yleinen hyväksyttävyys.  Lakipaketin vaikuttavuusarvioinnit ovat ristiriitaisia. Laskelmiin liittyy suurta epävarmuutta. Laeissa on runsaasti kiistanalaisuuksia, ja sen vaikutusarviot perustuvat paljolti oletuksiin ja ennusteisiin. Lakipaketin perusteluissa sanotaan, että lyhyellä aikavälillä uudistuksella voi olla myös negatiivisia vaikutuksia kotimarkkinoille, koska ostovoima heikkenee. ”On mahdollista, että tämä aiheuttaa työllisyyden heikkenemistä lyhyellä aikavälillä ennen kuin vientisektorin elpyminen korvaa ostovoiman heikentymisen kotimarkkinoilla”, lakiesityksen perusteluissa sanotaan.

Suomen Yrittäjät haluavat pakkolakien tilalle paikallista sopimista, jonka avulla voitaisiin vaalikauden aikana hoitaa kilpailukykyongelma maltillisine palkkaratkaisuineen. Suomeksi tämä tarkoittaa juuri sitä, mitä työnantajat tarkoittavat paikallisella sopimisella. Se on palkkojen ja työehtojen pakkosopimista työpaikkojen vähentämisen uhan alla. Tällä hetkellä valmistellaan lisäksi lakiehdotuksia, jotka takaavat myös Suomen Yrittäjien jäsenyrityksille mahdollisuuden sopia työpaikalla toisin kuin laki sanoo. Tämä tarkoittaa työehtosopimusten yleissitovuuden heittämistä romukoppaan.

”Suhtaudun kielteisesti kokoomuksen ehdotukseen sairasloman karenssipäivästä.” Arvatkaa, kuka poliitikko oli lausunnon takana hetkellä, jolloin Kokoomuksen puoluevaltuusto oli ehdottanut, että sairasloman ensimmäisestä päivästä ei Ruotsin mallin mukaisesti maksettaisi palkkaa ja kahdelta seuraavalta sairaslomaviikolta korvaus olisi 80 prosenttia palkasta. Minä vastaan, että Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä 1.10.2012. Oppositiojohtaja Sipilän mielipiteet ovat täysin erilaisia kuin pääministeri Sipilän. Tuliko huijatuksi äänestäjiä? Mielipiteitään ovat muuttaneet näköjään muutkin puolueet kuin Perussuomalainen Työväenpuolue.

Työtaisteluaseen käyttöä ei palkansaajien keskuudessa pelätä, koska tämän huonommaksi palkansaajien asema ja nurkkaan ajaminen ei voi mennä. Mistään tällaisista manöövereistä ja sodanjulistuksesta ammattiyhdistysliikettä vastaan eivät Juha Sipilä ja Timo Soini kampanjoineet ennen vaaleja!

Esa Kanerva