26.2.2016
Jo ennen nykyisen pääministeri David Cameronin Brysselin kerjuureissua, briteillä on ollut useita helpotuksia ja erivapauksia EU:ssa. Mihinkähän logiikkaan tämä Unionin suvaitsevaisuus tai englantilaisten röyhkeys perustuu. Maa on vauras rahamaailman keskus. Minulle tulee lähinnä mieleen Britannian historia. Maa kuvittelee edelleen olevansa imperiumi, jolla on oikeus alisteiseen suhtautumiseen muihin maihin. He sanelevat säännöt ja muut tottelevat. Tällainen Englannin johtama maailmanjärjestys vallitsi vuosisatoja siirtomaineen ja valloituksineen. Siirtomaista rosvottiin kansallisomaisuus ja ne myös ruokkivat herrakansan. Kuri oli kova ja hirttotuomio lankesi helposti. Maan sisäinen hierarkia oli jyrkkä jaottelu rahvaaseen, herttuoihin, lordeihin, pääreihin, aatelisiin ja tavalliseen kansaan. Valta oli parlamenttitasollakin jaettu ylä- ja alahuoneeseen.
Brittien aiemmin EU:n kanssa neuvottelemat ehdot lienevät kummunneet yllä mainituista lähtökohdista englantilaisten halutessa erottautua ja osoittaa olevansa parempia kuin muut eurooppalaiset kansat, jotka ovat hyväksyneet yhteiset lähtökohdat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Ensimmäinen poikkeus liittyi yhteisvaluutta euroon. Britannian ei tarvitse liittyä talous- ja rahaliittoon tulevaisuudessakaan, toisin kuin muiden jäsenmaiden ainakin periaatteessa. Myös Tanskalla on erivapaus olla kuulumatta euroon.
Britannia ei myöskään osallistu EU:n yhteistyöhön oikeus- ja sisäasioissa. Halutessaan Britannia voi kuitenkin osallistua mieluisiin hankkeisiin.
Kolmanneksi Britannia ei kuulu Schengen-alueeseen, jonka sisärajoilla ei ole tarkastuksia. Muiden EU-maiden pitää liittyä Schengeniin ajan mittaan.
Neljänneksi Britannia ei liittynyt myöskään Euroopan unionin perusoikeuskirjaan, jossa määritellään kansalaisten perusoikeudet.
Kaikkein kyseenalaisin poikkeus on se, että Britannia saa alennusta EU-jäsenmaksustaan.
Britit äänestävät Cameronin ”iltalypsyn” hyväksymisestä jo tämän vuoden kesäkuussa. Suurta teatterihan neuvottelut olivat ja yleisönä lähinnä oman maan kansalaiset. Pääministeri todisteli moneen otteeseen lehdistötilaisuuksissa lyöneensä nyrkkiä pöytään EU:n herroille.
Sääli, että herrakansan saama neuvottelutulos kohdistuu heikompituloiseen väestönosaan ja sosiaaliturvaan. Ensinnä leikataan maahanmuuttajien sosiaalitukia. Sitten leikataan lapsilisiä muiden maiden EU-kansalaisilta. Iso linjaus on myös se, ettei EU:n tule pyrkiä kohti tiiviimpää yhteistyötä. Sitten tuli liuta lupauksia siitä että puntaa saa käyttää hamaan tulevaisuuteen eikä liike-elämän kilpailua rajoiteta.
Kukaan ei juuri ottanut kantaa siihen, miksi yksi jäsenmaa 28 valtiosta saa erityiskohtelua. Koko farssi ei lupaa hyvää EU:n tulevaisuudelle!
Esa Kanerva