31.8.2016
Rehula puhui menneellä viikolla lääketieteellisessä kongressissa Oulussa. Hän painotti kovin sanoin hoitohenkilöstölle tarpeellista asennemuutosta. Mitään sote-muutosta ei tule, ellei osalla ihmisistä ajattelu muutu. Terveydenhuollon ammattilaisten ihmiskäsitykseen täytyy tulla muutos. Näin sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) puhuessaan MediCongress Oulu -tapahtumassa ja myöhemmin tavatessaan toimittajia mediatilaisuudessa.
Koulutuksessa lääkäreille, hoitajille ja sosiaalityöntekijöille painotetaan ihmisen olevan kokonaisuus, jota ei voi viipaloida ammattinsa mukaisesti. Lääkäreille hän painotti sitä, että potilas ei ole umpisuoli eikä lonkka, vaan ihminen, joka tarvitsee hoitoa.
Yliopistolaitokselta Rehula vaatii koulutussuunnitelmamuutoksia. Eri ammattialojen pitäisi opiskella ainakin osin yhdessä ja toimia tiiminä. Kylläkin ihan perusajatteluun tarvitaan muutoksia. Tämähän voi vaatia yhden sukupolven. Mutta mitään muutosta ei tapahdu, jos ei edes yritetä.
Hoidon ammattilaisten tulisi voida keskittyä juuri siihen työhön, jonka he parhaiten osaavat. Lääkäri tekee diagnoosin ja konekirjoittaja kirjoittaa tekstin. Sairaanhoitaja osaa potilaan nesteytyksen, mutta on turhaa tuhlata hänen työpanostaan siivoamiseen.
Lääkärin ja hoitajan työkin tulee muuttumaan. Tiedon pitää kulkea ja tietojärjestelmien pitää olla hyvin käytettäviä. Asiakkaan itsepalvelu tulee lisääntymään digitaalisten palvelujen avulla. Työntekijöiden on muututtava sparraajaksi ja valmentajaksi ennemmin kuin opettajaksi.
Ministeri Rehula uskoo, että ” ihmiset joutuvat – käytän sanaa joutuu, sillä se on välttämätöntä – tekemään aiempaa enemmän töitä eri ammatti-ihmisten ja erilaisen koulutuksen saaneiden ihmisten kanssa. Toki tämä on tehtävästä kiinni. Jatkossakin on sairaaloita, joissa on osastonhoitajia ja on lääkäreitä, jotka ottavat potilaita vastaan esimerkiksi 15–20 minuutin ajoilla. Mutta todennäköisyys siihen lisääntyy, että tehdään töitä myös muiden alojen ihmisten kanssa.”
Rehula ennustaa, että Maakuntahallinnossa lääkärit ja hoitajat joutuvat tekemisiin nykyistä enemmän insinööri-tieteiden kanssa.
Esa Kanerva