Onko tilanne vakaa pohjoisen raja-asemilla?


  

                                                                                                                                     14.9.2016

Norja puuhaa teräsaitaa Venäjän vastaiselle rajalleen Storskogin rajanylityspisteelle. Aita on tarkoitus pystyttää ennen talven routia. Tuleva aita on 200 metriä pitkä ja 3,5 metriä korkea. Norjan hallituksen mukaan aitaa tarvitaan rajaturvallisuuden tiukentamiseksi. Uusi aita estää hallituksen mukaan turvapaikanhakijoiden hallitsematonta maahantuloa Norjaan. Kysymyksessä on siis hallitsemattomasta maahanmuutosta ja sen edellyttämistä turvatoimista. Norja ei ole siis vetämässä porttia kiinni maahanmuuttajien nokan edestä. Ei ole kuitenkaan kenenkään etu, jos massat alkavat vyöryä rajan yli epävirallisten reittien kautta, mahdollisesti ihmiskauppiaitten tukemana. Massojen sekaan voi soluttautua sekä rikolliset että terroristit. Norjalla on 196 kilometrin mittainen yhteinen raja Venäjän kanssa. Silti se ryhtyy varotoimenpiteenä tällaiseen rakennusurakkaan. Norja ei ole saanut Venäjältä riittävän hyvää selitystä siihen, miksi Venäjä lähetti viime vuonna niin paljon enemmän pakolaisia Norjaan kuin Suomeen. Norja vastaanotti yli 5000 maahanmuuttajaa Venäjältä.

Mitä tekee Suomi, jolla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa yli 1300 kilometriä? Suomi ei ole uusimassa väliaikaista rajasopimustaan Venäjän kanssa, kertoi sisäministeri Paula Risikko muutama päivä sitten. Syynä on ministerin mukaan se, että tilanne rajalla on vakaa. Jos asiat ovat kunnossa tällä hetkellä, kuka takaa niitten olevan järjestyksessä huomenna. Venäjä on arvaamaton poliittisissa liikkeissään. Perusteet sopimuksen jatkamiselle ovat yhä edelleen voimassa. Maailman pakolaiskriisi jatkuu eikä nyt pitäisi tuudittautua mihinkään.

Poliitikon muisti on lyhyt. Viime vuonna heidät yllätettiin housut kintuissa. Maahanmuuttajia tuli rajan yli nopeassa tahdissa yli 1700 henkeä. Venäjä ei tehnyt mitään rajanylittäjien estämiseksi tulemasta Suomeen. Kuka takaa sen, etteikö sama voisi toistua. Tarvitaan vain yksi Venäjä miellyttämätön EU:n päätös, johon Suomi on sidottu. Vielä on aikaa lokakuuhun, jolloin määräaikainen sopimus päättyy, ottaa lusikka kauniiseen käteen.

En halua itärajalle rautaa enkä aitaa. Siitäkään huolimatta, että Keski-Euroopassa jo useat maat ovat tiivistäneet rajojaan maahanmuuttovirran takia. Perjantaina Unkari ilmoitti vahvistavansa Serbian vastaiselle rajalle rakennettua aitaa siltä varalta, että EU:n ja Turkin pakolaissopimus kaatuu ja uudet pakolaisvirrat yrittävät Balkanin läpi pohjoiseen. Balkanin reitin sulkeuduttua, paineen purkautuminen Venäjän kautta on ilmeistä. Turvapaikkaa hakevien tulee saada asianmukainen kohtelu. Hallitsematon maahanmuutto ei ole kenenkään etu.

Sisäministeri Risikon mukaan rajaviranomaiset ovat todenneet tilanteen pohjoisilla rajanylityspaikoilla vakaaksi. Ei ole mitään merkkejä siitä, että tämä vakaa tilanne olisi myöskään muuttumassa, Risikko on kertonut. Näinköhän on asioiden laita? Ihmettelen!

Suomella on teknisesti itärajalla yksi rajavartija kilometriä kohti. Kuitenkin jopa rajavartiolaitoksen johto pitää mahdollisena koko raja-alueen laajaa repeämistä. Siinä tilanteessa on pakko pyytää Puolustusvoimia apuun ja se on jo aika iso ulkopoliittinen juttu. Hallitus voi ja saa olla optimistinen maahanmuttokysymyksen suhteen, muttei sinisilmäinen tai jopa naiivi.

Esa Kanerva