14.11.2016
Liisa Jaakonsaari piti poliittisen tilannekatsauksen Pirkanmaan Demaripiirin syyskokouksessa. Hän oli tyytyväinen siitä, että hänet oli kutsuttu puhumaan Tampereelle. Eu-edustajat kun tuppaavat unohtumaan Bryselin kammareihin valintansa jälkeen. Edustajat hoitavayt kuitenkin Eu:n sisäpolitiikkaa, joka vaikuttaa meidän jokaisen elämään. Tunnelma kuulemma Eu-parlamentissa on painostava, eikä vähiten populismin noususta Euroopassa ja Yhdysvalloissa.
Eu:n politiikassa on numero yksi maahanmuuttopolitiikka. Unionilla on olemassa maahanmuuttajaohjelma, vieläpä siitä on sovittu Tampereella 1999 Suomen ollessa Eu:n puheenjohtajamaa. Selkeät säännöt ovat olemassa, mutta jäsenmaat eivät ole halunneet noudattaa niitä. Jaakonsaaren mukaan maahanmuutto ei ole ohimenevä ilmiö, vaan se tulee jatkumaan pitkään. Afrikan väestö kaksinkertaistuu muutamassa vuosikymmenessä. Sieltä tuleva paine on jatkuvaa ja Eurooppa joutuu maksamaana siirtomaakapitalimin riistoa tällä tavoin. Samoin Välimeren valtioiden tilanne pysyy sekavana ja entistä usempi nainen ja lapsi hukkuu pyrkiessään Eurooppaan.
Toinen iso ongelma on Turkin tilanne. Ei ole lainkaan varmaa, että Turkin yksinvaltainen populisti Erdogan pitää sopimuksensa Euroopan Unionin kanssa. Eurooppa ei voi hyväksyä maassa tapahtuvia ihmisoikeusloukkauksia ja eikä voi antaa viisumivapautta Turkin kansalaisille Eurooppaan.
Mielenkiintoisin avaus tai arvaus oli se, että Marie Le Pennistä tulisi Ranskan seuraava presidentti. Hollannissa, Puolassa ja Itävallassa populisitpuolueet rynnistävät ja tilanne muistuttaa toisen maailmansodan edeltänyttä aikaa Saksassa. Ihmisiä nöyryytetään, etsitään syyllisiä ja rasismi nousee. Globalisaatio ei ole lupauksista huolimatta tuonut työpaikkoja, vaan hävittänyt niitä. Tarjolla on vain epävarmoja työsuhteita ja silpputyötä. Berlusconi etunenässä ovat näyttäneet mallia autoritaarisesta johtajuudesta. Taustalla on kuitenkin aina liike. Diktatoorinen johtajuus pulpahtaa esiin aatteesta.
Maailmaa huolestuttavia asioita ovat populistitset ilmiöt, Brexit ja Amerikan vaalitulos. Vaalit voitettiin lupaamalla katteettomia ja kohdistamalla vihaa kansanryhmiin, Britanniassa Euroopan unioniin ja maahanmuuttoon. Välineenä käytettiin myös työväenluokan retoriikkaa ja luvattiin olla työväestön puolella, mikä tietenkin on petos.
Suomen pitäisi käyttää hyväkseen Unionin rahastoja ja komissio pitää Suomen nuorisotakuuta erittäin hyvänä esimerkkinä toimia. Euroopassa olsi tarjolla 6 miljardia rahaa myös tähän projektiin. Pienille- ja keskisuurille yrityksille on tarjolla investointirahaa, jonka avulla voitaisiin työttömyystilannetta parantaa. Eu-ministerinä Soini on täysin laiminlyönyt Euroopan tarjoamat mahdollisuudet ja syyn tietysti ymmärtää. Poliitikko, joka haluaa irti Eu:sta, ei halua unioinin onnistuvan missään.
Jaakonsaarella oli kolmen kohdan ohjelma. Numero yksi oli se, että demarit puhuvat totta. Kaksi demarit etsivät ratkaisuja ja kolmanneksi meidän tehtävä on herättää toivoa.
Asiat kirjasi Esa Kanerva