18.11.2016
Lähes 40 vuoden työelämäkokemuksella ja 26 vuoden työssä pääluottamusmiehenä voin rehellisin mielin sanoa, että ei ole. Kukaan työntekijä ei taida kulkea läpi työuransa niin, ettei työkaveri, pomo tai ulkopuolinen olisi tölväissyt jostakin. Yhtään pomoa ei ole Suomessa, jonka käytöstä tai toimia eivät työntekijät ole moittineet. Esimies on ottanut työntekijöitä ns. koteloon. Mistähän tämä asetelma oikein johtuu? Työelämä ja elämä yleensä eivät ole pumpulia. Ihmiset ovat kovin erilaisia, niin esimiehet kuin rengit. Jokainen tekee mokia silloin tällöin. Pomon töppäyksillä on aina suuremmat vaikutukset työyhteisöön kuin tavallisen duunarin.
Mutta jotakin liikahdusta ja eteenpäin menoa on tapahtunut. Täydellisestä totaalisesta mielivallasta ja autoritaarisesta pelolla johtamisesta on päästy jossakin määrin eroon. Mikään työyhteisö ei nykyisin halua leimautua tai tunnustaa, että meidän työpaikalla edelleen käskytetään ja uhkaillaan. Saati sitä, että joku pomosta tunnustaisi johtavansa pelolla. Kuitenkin sitä tapahtuu ja aika ajoin pulpahtaa julkisuuteenkin. Sitten sitä kansa kauhistelee ja siunailee. Pelolla ei saada työpaikoilla kuitenkaan mitään hyvää aikaiseksi. Se on yksinkertaisesti huonoa johtamista.
Huonon johtamisen salailu on yleistä. Syitä on monia. Tilanne voi olla niin arkipäiväistä, ettei sitä edes tiedosteta tai huomata. Oletetaan, että se on normaalia ja kuuluu asiaan. Myös pelko asian tulemisesta yleiseen tietoisuuteen ja työntekijän joutumista silmätikuksi pelätään. Mitä minulle sitten tapahtuu? Totuuden puhuja saattaa joutua itse työpaikan mädäksi omenaksi. Pelottelun ei tarvitse olla huutoa ja aggressiivista käytöstä. Myös viattomilla sanomisilla esimies voi loukata ja asia voi kaihertaa työntekijän mieltä pitkään. Kova ääninen palaute ei juuri mene kenenkään kaaliin, vaan tilanteesta voi jäädä mieleen ainoastaan huuto, ei mitään muuta.
Osaavat työntekijätkin nakella pomolleen niskojaan ja työkavereilleen. Jonkun ihmisen kanssa työskentely voi herättää pelkoa. Se voi syntyä työkaverin kehonkielen viestinnästä ja ilkeistä sanoista sekä äänenpainoista. Todennäköisesti tällainen työkaveri toimii samalla tavalla myös perheessään ja vapaa-ajallaan. Niinkin yksinkertainen asia kuin tervehtimättä jättäminen, on viestintää ja huonoa käytöstä.
Vihainen työntekijä tai pomo ei nosta tuottavuutta. Vihainen ihminen ei ole parhaimmillaan. Työpaikoilla pitää olla kirkas suunta, jonka esimies osoittaa. Hyvä johtaja kaivaa jokaisesta työntekijästä ideoinnin ja intohimon tuoda uutta työyhteisöön. Hän osaa myös kiittää hyvästä työstä. Hyvät työntekijät ylläpitävät rakentavaa ilmapiiriä ja kannustavat toisiaan. Tuottavalla työpaikalla ihmissuhteet toimivat ja luottamus pelaa puolin ja toisin.
Työpaikoilla ei tarvita narsistisia esimiehiä eikä oikukkaita ja pelkoja herättäviä työntekijöitä. Töissä ollaan työn tekemistä varten ja keskittyminen omaan perustehtävään on parasta työhyvinvointia edistävää toimintaa.
Esa Kanerva