"Valvottuja öitä, huonosti nukuttuja öitä"


                                                                                                                                                                      

                                                                                                                           2.2.2017

Suomea hallitsee Sipilän kööri ja Yhdysvaltoja preidentti Trump. Miksiköhän olen ajoittain nukkunut huonosti? Maailman turvallisuus on kuulemma heikentynyt ja tuomion kelloa on siirretty eteenpäin. En tosin luota Putinin ja veli venäläisenkään hallintoon tai hyväntahtoisuuteen. Setä-vainaani hoki aika usein, ”ryssä on ryssä, vaikka sen voissa paistaisi”. Tuntuu siltä, että kuningatar Angela on jäämässä yksin maailman teatterin näyttämöllä. Britit joutavatkin lähteä EU:sta, jos minulta sitä kysyttäisiin. Hakekoot nyt erollaan kadonnutta menneisyyttään ja imperiumia takaisin. Reaalipolitiikassa engelsmannien lähtö on tietenkin kokonaisuuden kannalta menetys. Siitä olen kuitenkin varma, että englantilaiset eivät saa kauppoja suomalaisten kanssa Typhoon-hävittäjistään. Itämerellä kalistellaan aseita ja pyritään olemaan kukkona tunkiolla. Suomen osa on seurata tätä esitystä katsomossa. Eipä ihme, että joskus uni ei tule silmään ja huolet herättävät. Miksi kuitenkin huolestua asioista, joihin itse ei voi vaikuttaa?

Ihmisen hermosto on luotu kahdenlaiseen toimintamalliin. Osa hermostosta on tahdonalaista ja osa ei. Ns. itsenäinen hermosto ylläpitää automaattisesti elintärkeitä toimintojamme eikä sitä voi käskyttää lopettamaan toimintaansa niin kuin käden liikettä. Unessa itsenäinen hermosto ottaa ohjat käteensä. Josku se ai suostu rauhoittumaan ja nukahtaminen on vaikeata. Uni on elintärkeätä ihmisen elämälle ja hyvinvoinnille. Se poistaa väsymyksen, palauttaa vireyden ja havaintokysyn. Terveen unen aikana näemme unia ja koemme erilaisia tunnetiloja. Viisaat selittävät aivojen järjestelevän tiedostoja oikeaa järjestykseen yön aikana. Ihan niin kuin tietokoneet öisin raksuttavat konesaleissa päivisin koottua tietoa. Päivisin omaksutut asiat tallentuvat pitkäkestoiseen muistiin. Näin kaikkialta tulvivat virikkeet ja tieto voi jäsentyä mielekkäiksi, ymmärrettäviksi kokonaisuuksiksi.

Nukkumisen ja unien näkemisen ympärillä pyörii nykyisin kaikenlaista tyhjänaikaista liiketoimintaa. Unia pyritään selittämään ja unesta ennustajat päivystävät kellon ympäri vastaamaan kysymyksiisi. Uskokoon näihin ennustaeukkoihin, ken haluaa. Rahaa näissä palveluissa ainakin palaa. Tarjolla on myös unikursseja, joogaa ja meditaatiota. Eikä lääketeollisuuskaan ole jättäytynyt sivuosaan. Melatoniinia ja unilääkkeitä menee kaupaksi kuin siimaa.

Unihäiriöitstä kärsii jokainen ihminen elämänsä jossakin vaiheessa. Eipä taida uni maittaa tilanteessa, jos vaimo on sanonut hyvästit tai työpaikka on mennyt alta. Kyllä parisuhteen menettäminen ja kengän kuva takalistossa kirveltävät sen verran makeasti, että ihminen hyvin todennäköisesti pyörii sängyssä omissa mehuissaan pitkään saamatta katkeamatonta yöunta.

Unettomuuden markkinoille ovat tulleet monenlaiset yrittäjät. Myydään hevosenjouhipatjoja, säädettäviä sankyjä ja linnunlaulukasetteja. Oikein rikkaat ostavat taloihinsa tekniikkaa ja huoneiton toiminnanohjeusjärjestelmiä, joilla saadaan makuuhuoneen lämpötila sopivan viileäksi ja toisaalta tehdään aamut miellyttävän lämpimiksi. Tempur-tyynyt taitavat olla jo vanhanaikaisia, mutta kyllä niitä yhä kaupaksi menee. Valot voidaan tietysti säätää hitaasti himmeneviksi ja vastaavasti aamulla hämärä kirkastuu hitaasti kirkasvalolamppujen loisteeseen. Aamuksi voi äänentoistolaitteiden avulla tilata vaikka Mantovanin orkesterin herättämään kauniilla sävelillä.

Uniin liittyy kyllä sairauksiakin. Stressi lienee yleisin vaiva. Kiivas elämänrytmi tuo paineita ja sekoittaa elimistön hormonitasapainoa. Virkistäviä hormoneja, joiden alkuperäinen tarkoitus on ollut valmistella ihmistä hyökkäykseen, erittyy liikaa. Ne taas stimuloivat tahdosta riippumatonta hermostoa. Ihmisen hermostolle jää ”ryyppy” päälle eikä hän pysty rauhoittumaan. Unihäiriöistä kärsivät monet ihmiset, jotka ovat erityisen usein ahdistuksesta, masennuksesta, kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä sekä tarkkaavuus- ja ylivilkkaushäiriöstä kärsiviä potilaita. Myös kuorsaavilla henkilöillä, joilla on yöllä hengityskatkoksia, on huonounisuutta, ns. uniapneaa. Näitä sairauksia voidaan hoitaa lääkkein ja teknisin apuvälinein, esimerkiksi ylipainelaitteilla, jotka avustavat ihmisen hengitystä lisäilmalla ja muistuttaa hengityskatkojen alkaessa hengittämisestä.

Ja sitten näitä unien ”selityksiä”. Jos näet unessa suden, kertoo se usein unennäkijän omista, mahdollisesti häntä itseään pelottavista ja vaarallisista tunteista. Ja lisää selitystä: ” Vedessä kiertelevä hai vaanii saalistaan, se on kahlitsematon, odottaa mahdollisuutta iskeä. Samoin tekevät uneksijan haitalliset tunteet, kiertävät mielessä, vaanivat ja odottavat sopivaa tilaisuutta satuttaa uhriaan.”

Loppukappaleeseen uskominen jää lukijan oman harkinnan ja arvionnin varaan. Sille ei anneta takuuta!

Esa Kanerva