Kokemuksellinen tutustuminen lapsiperheen arkeen


                                                                                                                                   6.7.2017

Otsikko tuli kirjoitetuksi tarkoituksella kapulakielellä. Oikeasti olen nimittäin hoitamassa paria lastenlasta Kainuussa tämän viikon. Saavat vanhemmat vähän taukoa ja nauttia toistensa seurasta. Näitä hetkiä heillä ei arkena liiemmin suoda, koska kummatkin käyvät töissä ja asuvat Suomussalmen keskustasta hieman syrjässä, joten työmatkoihinkin menee aikaa. Tämä on vaatimaton kädenojennus, apu ukilta ja mummilta muutaman kerran vuodessa. Välimatka haittaa hetkellisä ja äkillisä vanhemmuuden tuurauksia. On tässä toinenkin hyödyllinen elementti. Pääsee tutustumaan läheltä, miten pienten lasten vanhemmat selviävät tässä ajassa. Vaikka kummallakin vanhemmalla on työ, ei se perheen leipä ole ylenmääräistä hyvinvointia ja pullamössöä. Opintovelat, asunnon hankintamenot ja muut elämän välttämättömyydet vievät suuren osan tuloista. Mitä sitten se arki sujuu nyky-yhteiskunnassa, jos vaikka toinen on työtön. Suoralta kädeltä voin vastata, että aineellisesti huonosti ja monesti rahan puutteesta seuraa muitakin vaikeuksia. Lapsiperheiden taloudellista tukea on leikattu tuntuvasti sitten minun vastaavien aikojen.

Lasta aletaan valmistelemaan nykykäsitysten mukaan työelämään varhain. Varhaiskasvatus ja esiopetus ovat tärkeitä lapsen tulevisuuden suhteen. Toisaalta ajattelee, että eikö lapsen pitäisi saada elää lapsen elämää edes ne elämän alkuvuodet vailla organisoituja oppisprosesseja. Mutta voihan oppimistilanteet tehdä lapsen kannalta hauskoiksi ja kiinnostaviksi leikeiksi. Nuorempi piltti lähtee kuulemma mielellään päiväkotiin kavereitten seuraan ja vanhempi tyttö suorastaan odottaa koulua. Hän aloittaa ensi syksynä esikoulun. Aika menee nopeasti, juurihan me molempien kastetilaisuuksia muutaman vuoden välein juhlimme.

Vanhempien paineita lisäävät nykytrendin mukaan pakolliset lasta ”kehittävät” harrastukset. On tanssia ja urheilua. Kun molempaa kuljetetaan parikin kertaa viikossa näihin tilaisuuksiin, on ne perheen yhteisestä ajasta pois. Onneksi nyt tämä kesäaika on rauhoitettu. Kohti amerikkalaista sirkuselämää kai tässä ollaan menossa. Siellähän koripallo saattaa olla opintojen pääasia ja vasemmalla kädellä hoidetaan niin sanottu koulun käynti. Perheet huseeraavat inolla mukana paitsi keräämässä rahaa. niin kotijoukot kentän laidalla ovat aivan must-juttu. Vanhempien onnistumista lasten kasvatuksessa arvioidaan jatkuvasti ja kaikilla mittareilla. Sukulaisuutta tähän voi nähdä entisen Neuvostoliiton kasvatusmallissa, jossa vanhempia rangaistiin liimaamalla isän tai äidin kuva Metrotunnelin seinään lapsen laiskottelusta koulussa. Jenkeissä asia hoidettiin ja hoidetaan hienovaraisemmin yhteiskunnallisen paineen ja kontrollin avulla. En soisi saman ilmiön kotiutuvan yhtä laajasti koti-Suomeen. Matka on kuitenkin jo alkanut kohti sitä suuntaa, vanhempien omistautumista ja kunnollisuutta kasvattajina mitataan lapsen futistreenien ja kiekkoharjoitusten määrällä.

Niin kuin Leppäsen Preeti totesi Pohjantähdessä, että ”on meillä sentään tota pernaa”, niin meidän nykylapsilla on sentään kaikki perustarpeet suurin piirtein tyydytettyjä. On puhtautta, ruokaa ja lastenkulttuuria. Ihmiset sinällään ja vanhemmuus siinä sivussa eivät vuosikymmenissä ole kovasti muuttuneet. Samat raadollsiuudet ja heikkoudet, myös lapsia kohtaan, ovat edelleen olemassa. Lastensuojelun tarve ei ole kadonnut minnekään. Pääsääntöisesti vanhemmat hoitavat lapsensa hyvin ja haluavat heille parasta. Parasta ehkä liikaakin, koska kohtuuden tunnistaminen opetaa lapsellekin suhteellisuudentajua. Ei tarvitse aina olla vahvin vertaistensa joukossa, ihan keskinkertaisuuskin on hyvä  tulos.

Olemme me isovanhemmatkin muuttuneet. Vaikka ydinperheet ovat vain muisto suomalaisessa yhteiskunnassa, saattaa olla, että monen sukupolven yhteyttä ja yhteistoimintaa ollaan jälleen kokoamassa, toki uudella tavalla ja eri muodoissa kuin ennen. Minä ainakin nautin kertoa juttuja menneiltä ajoilta ja ohjata lapsia perinteiden kunnioittamiseen. Ja kuinka innokkaasti he haluavat olla mukana esimerkiksi oman vihdan värkkäämisessä.

Esa Kanerva