19.7.2017
Oikeuslaitoksen tuomioitten kyseenalaistaminen on oikeastaan aika huolestuttavaa kansanhuvia. Laki ja erityisesti perustuslaki eivät ole mielipidekysymyksiä. Jokainen laki käy läpi moninaisen käsittelyprosessin. Valmistelu, kuulemiset, arvioinnit, hallituksen perustelut, valiokunnat ja eduskunnan päätökset. Ne on hyväksytty perustuslain edellyttämässä lain säätämisjärjestyksessä demokraattisesti. Oikeusvaltiossa tuomioistuimet käyttävät päätösvaltaa riippumattomina eliminä. Suomessa on oikeus valittaa ylempään oikeusasteeseen. Oikeuslaitos on demokratian selkäranka ja tuki. Se ei itse määrittele lain käyttöä, vaan noudattaa eduskunnan hyväksymiä perusteita ja pykäliä.
Käräjätuomarin liikkumavara tuomioissa on ahdas. Päätöksiä ei siis vedetä hatusta. Oikeusperiaatteet, laki ja Korkeimman oikeuden linjaukset sekä ennakkopäätökset määrittelevät tuomioitten kovuuden tai lievyyden ja pituuden. Kansa jakaa tuomioita huutamalla somessa, lehdissä tai muussa julkisuudessa. Yleensä oikeuslaitosta haukutaan tuomioitten lievyydestä. Raiskaajat pitäisi hirttää munista ja erityisesti lapseen sekaantujille annettavien rangaistusten julmuudesta kilpaillaan. Höyhenissä tervaaminen ja öljyssä keittäminen ovat lievimmästä päästä rangaistuksia. Rikoksista pitää rangaista Suomen laissa määritetyillä tavoilla, ei perussuomalaisten toverituomioistuinten päätöksillä.
Maailmassa on monia huonoja esimerkkejä seurauksista, kun oikeuslaitos alistetaan kontrolliin. Puolassa Korkein oikeus on asetettu polittiseen kontrolliin. Äärioikeistolaiset ovat leiriintynyneet Korkeimman oikeuden eteen häiriköimään sen toimintaa. Miltä kuulostaa? Trump veteli vaalikampanjassaan omia tuomioitaan stetsonista uhaten panna Hillaryn vankilaan. Minusta tällainen käytös on oikeuslaitoksen halventamista. Valtion ykkösmieheltä suorastaan brutaalia menoa. Englannissa korkeimman oikeuden jäseniä syytetettin maanpettureiksi erään tuomion jälkeen.
Tässä kohtaa pitäisi viimein hälytyskellojen soida. Meistä jokainen, joka joskus on kuullut vallan kolmijako-opista, luulisi ymmärtävän sen merkityksen. Lait tulee säätää poliittisesti, mutta poliittiset tuomioistuimet eivät kuulu länsimaisiin demokratioihin ja tätä meidän tulee nyt nousta puolustamaan.
Esa Kanerva