Hyvää Juhannusta!





                                                                                                                                     21.6.2018


Hyvää Juhannusta!

Tänään, vuoden valoisimpana päivänä, kesäpäivän seisauksen aikaan toivon lukijoilleni hyvää keskikesän juhlaa, Juhannusta, kaiken mukavan ja elämänilon merkeissä. Nauttikaa suvesta!


Terveisin Esa Kanerva

Viimeinen valtuusto ennen kesälomia




                                                                                                                                  16.6.2018

On helppo ennustaa, että valtuusto istuu ensi maanantina pitkään. Listalla on tukku pitkää käsittelyä vaativia isoja asiakokonaisuuksia. Kokouksessa käsitellään tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2017. On päätetty, että arviointikertomus ja vuoden 2017 tilinpäätös käsitellään yhtenä kokonaisuutena. Talousjohto esittelee Kaupungin huhtikuun toiminnan ja talouden katsauksen. Erityistä mielenkiitoa on herättänyt Tampereen lausunto maakunta- ja soteuudistuksesta. Puhetta varmasti riittää myös tilintarkastus- ja vastuuvapauden myöntämisestä tili- ja vastuuvelvollisille.

Itse aion nostaa tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta esille opetuspalvelut. Ne hoidetaan Tampereella edullisesti verrattuna muun Suomen isoihin kaupunkeihin. Ainakin kiitokset opetuspalveluille täytyy antaa. Valtuuston tulee kiinnittää huomiota opetusryhmien kokoon. Ne olivat kaupungissamme suuirimmat verrattuna muihin yli 100.000 asukkaan kaupunkeihin.

Toiseksi haluan kiinnittää huomiota hallituksen säätämään ns. muutosrajoittimeen, joka leikkaa tulevia valtionosuuksia vuoden 2020 sote-uudistuksen jälkeen, mikäli sote-kustannukset nousevat vuosina 2018 ja 2019. Siis mikäli sosiaali- ja terveysuudistus toteutuu. Miljoonan nousu kustannuksissa leikkaa 600.000 valtionosuuksia pysyvästi vuoden 2020 jälkeen.

Sitten otan keskusteluun omistajaohjauksen resurssit. Yhtiöistä saadun palautteen perusteella omistajaohjauksen henkilöstö on osaavaa, asiantuntevaa ja vuorovaikutteisesti työskentelevää. Sote-uudistuksesta huolimatta ei ole näköpiirissä, että kaupungin tytäryhteisöjen ja osakkuusyhtiöitten lukumäärä tulisi vähenemään, päinvastoin. Myös niitten merkitys taloudellisesti on kaupungille huomattava. Tulevassa päätöksenteossa olisi arvioitava, onko omistajaohjausyksiköllä tarpeelliset ja riittävät voimavarat hoitaa tehtäviään siten, että sen työntekijöillä on inhimilliset työn tekemisen mahdollisuudet ja työn vaikuttavuus ovat optimaalisella tasolla.

Tilinpäätöksen tilikauden tulos muodostui 10,7 miljoonaa alijäämäiseksi. Vertailukelpoinen nettomenojen kasvu oli vuonna 2017 2,0 prosenttia. Verotulot kasvoivat 2,5 prosenttia yhteisöveron ja kiinteistöveron kasvun vuoksi. Toisaalta valtionosuudet pienenivät 10,1 prosenttia. Asukaskohtainen lainamäärä oli vuoden lopussa 2.275 euroa. Kun tilinpäätös on alijäämäinen, eihän tilanne ole hyvä, toisaalta pahimmat kauhuskenaariot eivät toteutuneet.

Talouden katsauksessa kerrotaan madonluvut tämän hetkisestä tilanteesta. Koko vuoden tulosennuste päätyy 57,8 miljoonan euron alijäämään. Suurimmat menojen ennustetut ylitykset ovat hyvinvoinnin palvelualueella, 56,5 miljoonaa. Kaupungin nettomenojen kasvu on kiihtymässä 5,0 prosenttiin ja verorahoituksen kasvu on jäämässä 2,1 prosenttiin. Kaupungin talous on heikentymässä kestämättömän huonolle tasolla. Varmasti joudutaan edellisen tasapainottamisohjelman jatkoksi toteuttamaan talouden tehostamistoimenpiteitä. Veroratkaisuista on ainakin keskusteltava. Palveluverkkoa on tarkasteltava uudestaan ja katsottava, onko siellä tiivistettävää. Asiaan palataan elokuun valtuustossa.

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle hyväksyttäväksi lausuntoa maakunta- ja sote-uudistuksesta. Vihreät ovat kampanjoineet ja olleet aloitteellisia asian suhteen. Lienevätkö eduskuntavaalit mielessä? Olen sitä mieltä, että koska esimerkiksi Turku ja Helsinki ovat esittäneet kriittiset kannanottonsa, olisi erikoista, jos Tampereella ei reagoitaisi mitenkään. Jotta Kokoomus ja Keskusta saatiin mukaan, lausunto on vähän ympäripyöreä, mutta ajaa tarkoituksensa. Aion käyttää puheenvuoron ja esittää ihmettelyni ainakin soten rahoituksesta, tietotekniikasta ja henkilöstökysymyksistä.

Tili- ja vastuuvapauspykälässä tarkastuslautakunta esittää valtuustolle tiedoksi, että kaupunginvaltuusto myöntää tili- ja vastuuvapauden toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville viranhaltijoille tilikaudelta lukuun ottamatta Tampereen Vesi Liikelaitoksen 31.1.2018 saakka toiminutta toimitusjohtaja. Tästä käytäneen keskustelua ja voi olla, että vastuullisten piiriä halutaan laajentaa. Asia koskee siis Veden edellisellä valtuustokaudella toiminutta johtokuntaa.

Esa Kanerva







Talousasiaa ja vähän muutakin


                                                                                                                                                                             

                                                                                                                                     5.6.2018

Tähän alkuun kerron terveiset Puolustusvoimien Logistiikkalaitoksen esikunnasta. Toveriseuraseura teki sinne vierailun kenraali Timo Kakkolan kutsusta viime viikon torstaina. Täytyy sanoa, että esittelyt ja alustukset tekivät vaikutuksen. Puolustusvoimat ovat tehneet hyvää työtä yhteisen turvallisuutemme puolesta ja on syytä onnitella 100-vuotiasta Suomen Puolustusvoimia!

Eilinen taloustilaisuus oli luonteeltaan edellisten vuosien tapainen. Meni taloudessa miten tahansa, samat madonluvut isketään valtuutetuille tiskiin. Huonosti menee, mutta ahkerasti säästämällä juuri ja juuri selvitään. Muistan kuulleeni samat tarinat myös menneinä niinä vuosina, jolloin kaupunki tahkosi kymmenien miljoonien ylijäämän. Talousjohdon kuuluu tietysti olla rahojensa perään. Kaipaisin asian esittelyyn jonkinlaista realismia ja suhteellisuutta. Varmasti säästää pitää tänäkin vuonna vielä suunniteltua enemmän. Mutta suhdanteet korjaavat taloutta viipeellä ja arvelen, että ensi vuonna helpottaa.

Murheenkryyni on erikoissairaanhoito ja sen ylitykset, lähes 23 miljoonaa, herättävät kysymyksiä. Suunniteltu tilaus ei ole määrältään pitänyt lainkaan kutiaan, vaan tamperelaiset ovat hoidattaneet vaivojaan runsaasti enemmän kuin oli ajateltu. Tämä lienee luonnollista, koska perusterveydenhuolto on halvaantunut. Jotakin täytyisi tehdä? Tässä lienee tilanne, että nyt vain odotellaan sosiaali- ja terveysuudistusta mitä tuleman pitää. Syntyykö se vai jääkö se suutariksi?

Viime vuonna hyvinvointipalveluihin annettiin ylimääräistä n. 30 miljoonaa, mutta todelliset ylistykset olivat huomattavasti suuremmat. Tätä käppiä ei ollut huomioitu tämän vuoden talousarviossa. Lähtökuopissa oltiin jo miinuksella. Lisäksi on tullut kalliita kiireellisiä lastensuojelun sijoituksia, joista kertyy miljoonien potti. Oli miten oli, sosiaali- ja terveyslautakunnan toimintakate on ylittymässä 52 miljoonalla eurolla ja sivistys- ja kulttuurilautakunnan 4,5 miljoonalla eurolla.

Aluekehittämisen asiantuntija Timo Aro esitteli Tampereen kaupungin tulevaisuuden näkymiä. Viime vuonna kaupunkiin muutti 3500 uutta asukasta ja kymmenen viimeisen vuoden aikana on muuttovoitto ollut 18.200 henkeä. Hyvä niin, Tampere on avoin kaikille ja kaikenlaisille ihmisille. Kaupungistuminen jatkuu ja Tampereelle muuttaa ihmisiä muualta Suomesta. Muuttovoitto perustuu nuoriin eli opiskelijoihin, jotka muuttavat tänne opiskelemaan. Huolestuttavaa kuitenkin on se, että 24–35 nuoret aikuiset ja perheet muuttavat pois Tampereelta. Muuttotappio oli 2008–2016 10.000 henkeä. Kunnan näkökulmasta juuri he olisivat tärkeitä asukkaita kunnon elinvoiman kannalta. Heihin kannattaa kiinnittää huomiota, miten kaupunki voisi paremmin palvella tätä ikäluokkaa. Täytyy toivoa, että Tampereen vetovoima säilyy, mikään ei näyttäisi uhkaavan sitä. Takuuvarmasti kaupunki kansainvälistyy ja tänne muuttaa väkeä myös ulkomailta. On syytä pitää Tampereen imago kirkkaana myös jatkossa.

Yhteysjohtaja Tuukka Salkoaho piti sosiaali- ja terveysuudistuksen tilannekatsauksen. Hän kehui Pirkanmaan valmistelun edistymistä ja tasoa. Sote-harjoituksesta kävi myös Hatanpään sairaalan ja sairaanhoitopiirin toimintojen yhdistäminen. Se onnistui esimerkillisesti. Tampereella on ennakoitu tulevia asetelmia ja toimintaympäristön muuttumista yhtiöittämällä sairaanhoitopiirin kanssa jo aiemmin logistiikka, äskettäin talous- ja henkilöstöhallinto ja tuki- ja ruokapalvelut. Pirkanmaalla ollaan valmiita vuosisadan uusituksen läpiviemiseen kuntalaisten parhaaksi. Tämä on sinänsä lohdullista kuultavaa. Toistaiseksi kaikki on kuitenkin vain teoriaa, koska Eduskunnasta tulevista laeista ei ole mitään tietoa. Tänä vuonna ei tarvitse alkaa kampanjoimaan maakuntavaaleissa, koska ne veikkaukseni mukaan pidetään ensi vuoden huhtikuussa eduskuntavaalien yhteydessä.

Eläkeläinen alkaa ryhtyä tässä pikkuhiljaa kesän pitoon, kommentoi kaupungin ja maailman menoa tästä eteenpäin silloin tällöin. Aktiivinen yhteydenpito alkaa taas elokuun puolivälissä. Toivotan lukijoilleni oikein aurinkoista ja onnistunutta kesää. Teitä blogini seuraajia on tähän mennessä kertynyt 22.000 käynnin verran. Kiitos tästä ja palautteista!

Esa Kanerva

Huomenna pohditaan kaupungin taloutta




                                                                                                                     3.6.2018

Huomenna pidetään valtuuston talous- ja strategiaseminaari. Se kestää koko päivän ja pidetään Tampere-talossa. Tilaisuuden tarkoitus on selvittää valtuustolle tämän vuoden taloustilannetta ja ennustetta. Pormestari avaa tilaisuuden. Johtaja Yli-Rajala aloittaa luennoimalla toiminnan ja talouden näkymistä. Sitten kuulemme eri palvelualueitten tilanteesta vuoteen 2019 niistä vastaavien johtajien avauksilla. Tiedän jo etukäteen, että hankalin tilanne on hyvinvoinnin palvelualueella. Tämän hetken tilannearvion mukaan tämän vuoden menot ovat menemässä pitkäksi. Toimintakate on ylittymässä yli 50 miljoonalla eurolla. Koko kaupungin tulos olisi menossa pakkaselle n. 40 miljoonaa euroa. Tämä kaikki, vaikka talotta tasapainotettiin. Taustalla on varmaan monia syitä. Valtionosuuksia on leikattu, verotulot kehittyvät heikosti, työttömyysaste on edelleen korkea, väestö kasvaa ja vanhenee.

Kerron alkuviikosta lisää seminaarin annista tässä blogissani. Varaudun synkistelyyn kohtuullisen kauniista säästä huolimatta. Olisikohan sittenkin eletty liian leveästi myös investoinneissa? Vaikka velkaa lyhennetään hitaasti ja pitkään, korot juoksevat kuitenkin joka vuosi. Tätä pitää nostaa esille ja muistuttaa jatkossa hyvästä harkinnasta.

Esa Kanerva