Vaikeita valintoja näköpiirissä


 

                                                                                                   28.10.2019

Pormestari Lyly löi rätingit esiin lokakuussa Tampereen ensi vuoden taloudenpidosta. Ei hyvältä näytä! Pari viimeistä vuotta on järsitty palveluita, hilattu maksuja ylös ja piiskattu työntekijöitä. Kasaan on saatu säästöjä ja tehostamista kunnioitettavat kuutisen kymmentä miljoonaa, mutta talous ei vain tahdo oieta. Ei sitten millään, tänäkin vuonna tehdään pitkää miinusta melkein viisikymmentä miljoonaa. Kuntalaiset syyttävät tunnelia ja ratikkaa kalliiksi rahareiksi. Toki hintavia ovat olleet, mutta talous ei tule kuntoon raiteita rullalle panemalla tai tunnelin tukkimalla. Ne päätökset on tehty ja laskut on maksettava. Mutta kun rahat eivät tahdo riittää joka päiväiseen elämiseen, investoinneista puhumattakaan. Se on se suurin huoli. Säästöjä on vielä sukan varressa vähän aikaa, nekin syödään tällä vauhdilla muutamassa vuodessa. Jotakin on tehtävä!

Veronkorotusta vastustetaan. Valtuustossa Kokoomus huutaa rakenteellisia uudistuksia ja lisää sopeuttamista. Mitä ovat ne paljon mainostetut rakenteelliset uudistukset? Pitäisi puhua ”suomea” ja suoraan. Jos halutaan talous tasapainoon, jostakin on puuttuvat 30 miljoonaa löydyttävä. Tästä on sovittu pormestariohjelmassa. Mitä palveluita lopetetaan, kuuluu kysymys? Lakisääteisistä velvollisuuksista emme voi tinkiä. Vapaaehtoisista palveluista luopumisesta ei taida syntyä kuin pahaa mieltä. Mikäli haluttaisiin saada kasaan 30 miljoonaa euroa henkilöstövähennyksillä, tarkoittaisi se mittavia irtisanomisia, 500 työntekijää ei riitä. Vaikka koko hallinto pistettäisiin mäelle, n. 200 henkeä, vaadittavaa säästöä ei saataisi aikaan.                                     

Veroprosenttiin kajoaminen taitaa olla pakkoratkaisu, veroprosenttia ehdotetaan 20,50:een. Ei näytä ulospäin hyvältä, koska menetämme Pirkanmaan alhaisimman verottajan maineen. Esimerkiksi Ylöjärvi aikoo vielä alentaa veroprosenttiaan 20,25 prosenttiin. Useissa Suomen isoissa kunnissa prosentit ovat alhaisemmat. Kyllä tästä vielä kunnon keitos saadaan pormestarikoalitiossa aikaan ennen kuin nuija valtuustossa kopsahtaa.

Apulaispormestari Jäntti sanoo suoraan, että palvelutasosta olisi tingittävä. Miltä kuulostaa harvemmin kulkevat bussit ja isommat opetustyhmät? Ei maistu hyvältä ainakaan koululaisten vanhemmista. Valtuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen panostaisi ennaltaehkäisyyn ja varhaisempaan tukeen sosiaali- ja terveyspalveluissa. Loistava veto ja ehdotus, mutta tuloksia tulee kenties seuraavalla vuosikymmenellä. Ehdotus ei ehdi mukaan tähän talousarvioon. Pikkuryhmät vastustavat korotusta periaatteesta ja populistisesti. On helppo syyttää ”herroja” huonosta johtamisesta, vaikka itse on päättäjän asemassa.

Kompromissi tai nahkapäätös tästä taitaa tulla. Kokoomus saa puumerkkinsä ja säilyttää kasvonsa. Kaksi isoa ryhmää sopii, demarit ja Kokoomus, että veroja nostetaan 0,5 prosenttia, riita halki ja asia on sillä siisti. Muut sopeutuvat ja kitisevät. On helpompi Ilkka Sasillekin selittää kansalle pientä veronkorotusta kuin perustella Pispalan bussilinjan lopetusta tai jonkun sivukirjaston lakkauttamista. Lassi Kalevakin voi perustella kannattajilleen veroprosentin nostoa ”että kyllä me vastustettiin, mutta kun nuo isot päättivät” ja jatkaa tyytyväisenä kaupunginhallituksen jäsenenä. Ja palkkiotkin juoksevat katkeamatta, koska ei tarvinnut kokousten esittelijöitä irtisanoa ja hallintoa lomauttaa.

Historiankirjoitus tullee kertomaan, että Tampereella veroja nostettiin vuonna 2020. Vuoden 2021 kunnallisvaalien voittajien muodostaman koalition valitsema pormestari on tullut talousarvioesityksessään siihen lopputulokseen, että vuonna 2020 budjetin yhteydessä päätetyn tehostamisohjelman ansiosta Tampereella voidaan veroprosenttia alentaa yhdellä prosentilla vuonna 2024. Herään haaveunestani ja kirjoitan tähän loppuun pisteen.

Esa Kanerva