Viisas ihminen?

                                                                                                                                         25.8.2020

Käyn jatkuvaa vuoropuhelua itseni kanssa. Näissä keskusteluissa olen päätynyt moneen pettymykseen. Varsinkin ihmislajin kohdalla. Olen pohtinut paljon ihmistä ja ihmisyyttä. Olen ihmetellyt paitsi ihmisen historiallista taustaa, niin ihmislajin käyttäytymistä yleensä. Ihmisen historia on pitkä, se ulottuu yli 2,5 miljoonan vuoden taakse. Pystyssä kävelevä eläin osasi valmistaa tuolloin kivityökaluja ja käyttää niitä käsillään. Tulta käytettiin silloin tällöin jo 800.000 vuotta sitten.  Noin 70.000 vuotta sitten ihmiset, tieteelliseltä nimeltään homo sapiensit, lähtivät liikkeelle maailman valloitukseen Itä-Afrikasta. Esimerkiksi Eurooppaa jo aiemmin asuttaneet, myös Afrikasta tulleet neandertalin ihmiset, sapiensit todennäköisesti kansanmurhasivat sukupuuttoon. Sapiensit voittivat heidät älykkäämmän teknologian ja sosiaalisten kykyjensä ansiosta, vaikka neandertalit olivat suurikokoisempia ja lihaksikkaampia. Keskeisenä elementtinä toimivat ainutlaatuiset kielelliset lahjat. Siis tappoivat ja likvidoivat tieltään. Voisiko tätä historiallista taustaa vastaan ymmärtää ihmisen tekoja ja käyttäytymistä esimerkiksi tänä päivänä.

Oli maapallolla muitakin lajeja, mutta viimeisen 10.000 vuoden ajan ihminen on ollut luomakunnan kruunu. Ihmislajin murhanhimoisuus jatkuu edelleen. Muutama vuosi sitten toisessa maailmansodassa ihmiset tappoivat toisiaan n. 50 miljoonaa. Tarkkaa lukua ei tiedä kukaan. Ja tappoi vielä mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla ja julmasti. Vielä lyhyemmän aikaa sitten Bosnian sodassa osapuolet kaivoivat toistensa päästä lusikalla silmiä. Ihmiselle ei riitä se, että se murhaa muita eläimiä, se tappaa lajitovereitaan.

Ihminen on tuhonnut sukupuuttoon satoja mm. nisäkkäitä, lintuja, kaloja ja kasveja. Eläimiä on metsästetty ravinnoksi välittämättä niiden lisääntymisestä tai elinolosuhteista. Kasveja on hyötykäytetty ainakin 8500 vuotta eaa. maanviljelykseen. Puuta on tarvittu rakentamiseen. Ilman ja veden saasteet ja liikakäyttö ovat tuhonneet kokonaisia lajeja tai ainakin tehneet niistä hyvin harvinaisia. Kasvien historia on paljon pidempi kuin ihmisen, puhutaan sadoista miljoonista vuosista.

Ihmisen älylliset lahjat ovat kehittäneet sellaiset tuhoaseet, että elämä maapallolla voidaan totaalisesti hävittää muutamassa tunnissa. Periaatteessa näitten aseitten käytöstä päättää kourallinen ihmisiä. Heidän käsissään on meidän kaikkien elämä. Ihmisellä on kyky ajatella ja tiedostaa oman elämänsä tilannetta. Miten nykyihminen kykenee elämään monien ahdistustensa kanssa? On selviö, jokainen tietää kuolevansa maailmanhistorian mittakaavassa heinäsirkan yhden sirityksen ajan kestävän elämän jälkeen, mutta sekin voidaan lyhentää jonkun johdossa olevan ihmisen päättömällä päätöksellä.

Ihminen paskaa ympäristönsä. Kuoleman kellot soittelevat meille tätäkin kautta. Meriin, maaperään ja veteen lasketaan surutta kemikaaleja. Nämä tappavat eliöt tai ainakin aiheuttavat merkittävää haittaa niille. Juotava vesi loppuu tällä menolla ja hengitettävä ilma pilaantuu. Ilmastonmuutoksen ja ilmaston lämpenemisen mainitsen vain sanoina. Sen seurauksista tietää jokainen. Vesien saastumisen haitallisuus ihmisen terveydelle ymmärrettiin jo keskiajalla ja ilman likaantumista alettiin pohtia teollistumisen myötä 1800-luvulla. Noin 7 miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain maapallolla saasteisiin ilmassa. Ilmastonmuutosta ei ole sanoo Trump ja perussuomalaiset, he tosin lieventävät mielipidettään sillä, että suomalaisten saasteen eivät vaikuta mitenkään kokonaisuuteen.

Olen pohdiskellut ihmisen käyttäytymistä makrotasolla. Jos aletaan miettimään ihmisen typeryyttä yksilötasolla, pitää kirjoittaa kirja. Joka tapauksessa kyseenalaistan ihmislajin latinankielisen nimen, ”viisas ihminen”. Ihminen voi olla viisas, mutta käyttäytyy tismalleen monesti juuri päinvastoin.

Esa Kanerva