Ei jätetä lapsia yksin!

                                                                                                                                   20.2.2022

Presidentti Niinistö vertasi Euroopan nykytilannetta Suomen talvisotaa edeltäneeseen aikaan. Tuolloin silloinen Neuvostoliitto painosti ja uhkaili Suomea. Lisäksi se vaati maa-alueita ja tukikohtia maastamme. Eurooppa ja Ukraina ovat nyt vastaavan kaltaisten vaatimusten kohteena. Kirjoitan tässä hyvin tärkeästä ja syvästi vaikuttavasta asiasta. Nimittäin lasten ottamisesta huomioon sodan vaaran ollessa käsin kosketeltavissa uutisissa ja keskustelunaiheena. Nuoret tarvitsevat turvaa ja vastauksia kysymyksiinsä.

Muistan kuusikymmentäluvulta kaksi kriisiä ahdistavina kokemuksina ja muistoina. Ensimmäinen oli noottikriisi vuonna 1961. Neuvostoliitto koki sodan uhkaa silloinkin ja vaati Suomen kanssa pidettäviä neuvotteluja yhteisestä puolustuksesta uhkaajaa, Saksaa vastaan. Aamulehti kirjoitti paksuin mustin kirjaimin noottikriisistä etusivullaan lokakuun lopulla. Istuin kansakoulun ekaluokkalaisena pulpetissani iäkkään naisopettajamme istahtaessa kateederin taakse ja purskahtaessa itkuun. Itkun seasta hän sai sanotuksi lapsille, että syttyy sota. Aamulla oli puhuttu vanhempien kesken samasta asiasta. Tieto oli lapselle musertava. Minulla oli käsitys, mitä sota on. Olin kuullut ja lukenut siitä juttuja. Ahdistavia kysymyksiä risteili päässäni, kuolenko nyt, miten käy veljieni, entä äidin ja isän?

Tässä koulutilanteessa menivät sekaisin aikuisen ja lapsen roolit. Opettaja oli tullut varmaan henkisesti yllätetyksi noottikriisitiedosta, miksi hän kuitenkin kaikesta huolimatta ammattilaisena kaatoi tuskansa lasten päälle? En ymmärrä vieläkään. Opettaja oli varmasti sodan kokenutta sukupolvea ja aikaisemmat sotatraumat saattoivat saada vallan, mutta mihin hän kadotti aikuisen ja opettajan vastuun? Koululapset jäivät omilleen niin koulussa kuin kotona. Ikuiset ahdistavat muistijäljet jäivät pääkoppaani tuosta syksystä.

Perheeni aikuisilla oli päivät ja kädet täynnä toimeentulon kanssa. Yksi kävi töissä ja kotona mesusi kolme kasvaa poikaa. Tuohon aikaan lapsi käsitettiin, ainakin meillä, enemmän perushoidon kohteena kuin itsenäisenä ajattelevana ihmisenä. Ei vanhemmilla ollut aikaa eikä ymmärrystä keskustella maailmanpolitiikasta lastensa kanssa. Siitäkin huolimatta uudet viestimet, radio ja jopa televisio toivot hyvin konkreettista tietoa lasten ulottuville. Lisäksi lapset aistivat vanhempien ahdistuksen ja opettajan sodanpelon. Kyllä seitsemänvuotiaalta vaadittiin melkoista henkistä sietokykyä pysyäkseen ehjänä ja toimintakykyisenä. Osa lapsista taantui pissimään vuoteensa, osa oireili muulla tavoin. Nämä asiat jäivät käsittelemättä ja pysyvät ikuisina arpina sielussa.

Toinen traumaattinen kokemus tapahtui heti seuraavana vuonna. Se oli Kuuban kriisi 1962, niin ikään lokakuussa. Isäni oli aivan paniikissa, hermonsa sodassa menettänyt mies. Hän kuunteli jokaisen uutislähetyksen ja kommentoi sitä äänekkäästi. ”Atomisota siitä tulee, kaikki kuollaan, tulee ihan varmasti”, hän hoki päivästä toiseen. En kestänyt enää uutisia ja pyrin hankkiutumaan muualle lähetysten aikaan. Aina se ei ollut mahdollista. Tällöin tungin sormet korviini, etten olisi kuullut selostuksia Kennedyn uhkauksista ja Hruštševin vastauksista. Pelkäsin henkeni edestä, todella pelkäsin itseni, äidin, isän ja veljieni puolesta. Varsinkin isäni ei ymmärtänyt lasten sielunelämästä tuon taivaallista. Hänelle lapset olivat ”vain” lapsia. Ihan niin kuin luulisin tuolloin aika yleisesti ymmärretyn. Pelko ja ahdistus ovat lapselle huonoja kavereita, ne eivät voi olla vaikuttamatta lapsen kehitykseen ja persoonallisuuteen.

Vetoan nyt meihin aikuisiin. Ei jätetä lapsia yksin murheineen. Tänään on vastuu vielä rankempi. Meillä on kaiken maailman tietolähteet ja autenttiset videot. Kyllä lapsi pelkää sotaa tänäänkin. Vanhemman velvollisuus on kuunnella lasta ja antaa turvallisuutta. Sodasta on pystyttävä keskustelemaan, sillä tasolla, että lapsen maailmankuva ei järky ja hän kokee ympäristönsä turvalliseksi kaikesta huolimatta.

Esa Kanerva