Orpopojan olo

                                                                                                    17.6.2023

Petteri Orpo synnytti hallitusohjelman. Synnytys pitkittyi ja muodostajalla oli paljon tuskia. Syntyneellä ohjelmalla oli painoa vähintäänkin puoli kiloa ja pituutta lähes 250 sivua. Pisteitä se sai nollasta ysiin arvioijasta riippuen. Kysymyksessä on siis poikkeuksellinen yksilö, arvioisin Sipilänkin hallitusohjelmaa kovempi oikeistolainen luu suomalaisille.

Ohjelma on ohjelma niin kauan kuin se toimeenpannaan. Eivät suuret sanat suuta halkaise, sanotaan. Edessä on vielä monta panssariestettä ja piikkilankaa. Perustuslakivaliokunta, kolmikanta ja kansalaisten reaktiot.

En malta olla tölväisemästä niitä lähiökuppilan miehenköriläitä, jotka keskellä päivää kävivät kettuilemassa vaalityötään tehneitä Sdp:n eduskuntavaaliehdokkaita. Heidän piti oikein käydä julistamassa ja huutamassa, että äänestetty on ja perussuomalaisia. Nyt meno muuttuu! Oikeassahan he olivat. Monet näistä huutelijoista ovat suurella varmuudella sosiaalitukien piirissä ja Orpon hallituksen sosiaaliturvaleikkaukset muuttavat takuuvarmasti heidän elämäänsä. Onko suunta sitten heidän toivomansa, epäilen.

Entisenä pääluottamusmiehenä huomioni kiinnittyy ensiksi työelämäheikennyksiin, ei -uudistuksiin. Hoitoalalla alle vuoden mittaisten pätkätöiden teettäminen perusteetta ilman vakinaistamista tehdään lailliseksi. Nykyisen lainkin aikaan ihminen saattoi roikkua kuusikin vuotta pätkätöissä. Et saanut lainaa ja vuokranantajienkin kanssa oli vaikeuksia selittää, että olen vakituisesti töissä, mutta pätkätöissä. Miksi työnantajat haluavat pätkätöitä? Ne pitävät ihmiset nöyrinä ja pitävät työntekijät monien lakien takaamien etuisuuksien ulkopuolella. Kysymys on mm. palkanmaksusta, vuosilomista ja erilaisten etuisuuksien määräytymisperusteista. Sanalla sanoen pätkäduunarit tulevat halvemmiksi kuin vakityölliset.

Toiseksi työntekijän irtisanomissuojan heikentäminen on vakava asia. Nykyisen lain mukaan irtisanomiseen vaaditaan painava syy sen perusteeksi. Nyt Orpo ehdottaa asiallista syytä. Asia tuntuu sanalliselta kikkailulta, mutta se on kaukana siitä. Ei ole mitään oikeuskäytäntöä siitä, mikä on asiallinen syy. Se voi olla mikä tahansa työnantajan mielestä huonosta käytöksestä myöhästymiseen. Kestää vuosikymmenen ennen kuin oikeuskäytäntö syntyy. Siinä ajassa tapahtuu monta oikeusmurhaa työelämässä.

Oudoksun amerikkalaisen mallin tuomista suomalaiseen politiikkaan. Edellinen hallituksen uudistukset perutaan ihan niin kuin jenkkilässä. Tässä touhussa ja käytännössä ei ole mitään järkeä. Kokoomus sai toki hyvityksen perumalla Marinin hallituksen tekemät päätökset esimerkiksi hoitajamitoituksesta. Hoitotakuuajan lyhentäminenkin olisi maistunut, ei maistu enää, koska se uudistus peruttiin.

Lopuksi ennustus maakuntauudistuksen tulevaisuudesta. Puolentoistamiljardin leikkaukset sotesta tarkoittavat sote-alueiden vähentämistä hallituksen puoliväliriihessä. Kepulle tämä on kauhistus ja muittenkin alueitten asukkaiden on syytä pelätä. Tampereella palvelee kaksi suurta yksikköä perustason sosiaali- ja terveyspalveluissa. Keskittäminen vie aina palvelut kauemmaksi asiakkaasta. Tamperelainen vanhus hoidetaan Pirkanmaalla siinä yksikössä, jossa saattaa olla tilaa, vaikka Kihniössä.

En jaksa nyt kesäkuumalla tyhjentää pajatsoa kokonaan. Palaan asiaan lomien jälkeen ja ehkä jossakin vaiheessa lomallakin.

Toivon hyvää kesää lukijoilleni, en kuitenkaan turvallista arkea lomien jälkeen Purran/Orpon Suomessa.

Esa Kanerva