Jutan kampanjahyppy jäi lyhyeksi

                                                                                                          1.2.2024

Urpilaisen presidentinvaalikampanja näytti ulospäin viidentonnin juoksun loppukiriltä. Juttaa vietiin ympäri Suomea ja haastattelusta toiseen kuin iskelmätähteä lavalta toiselle juhannuksena. Nuorena näköjään jaksaa, välillä kävi ihan sääliksi naisen riepottelua. Puolen vuoden kampanja pyrittiin toteuttamaan parissa kuukaudessa. Eihän se onnistunut!

Presidenttiehdokas oli osaava ja ansioitunut, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Miksi homma meni niin kuin meni? Aivan aluksi haluan kiittää, ei kun ottaa esille, historian. Urpilainen jakoi puoluetta 2014 Seinäjoen puoluekokouksessa.  Antti Rinne tuuppasi tuolloin Jutan pois puheenjohtajan paikalta. Ay-siipi valtasi paikan. Moni demari muistaa vieläkin repivän kokouksen. Voi olla, että puolin ja toisin syntyi haavoja, jotka arpeutuvat hitaasti. Lindtmanin oli vaikea komentaa puolueen kaadereita ojennukseen ja rivejä suoraksi presidenttiehdokas Urpilaisen taakse. Samoin parit edelliset presidentilliset vaalit ovat menneet demareilta pipariksi. Kuusi vuotta sitten ehdokas vedettiin melkein arvalla, periaatteella, kuka uhrautuisi. Mustan Pekan sai Tuula Haatainen. Moni mielsi nämäkin vaalit samankaltaiseksi Sdp:n läpihuutojutuksi, varsinkin Jutan ehdokkuus oli suurelle yleisölle epävarmaa ja ilmassa viime metreille asti.

Kampanjassa tehtiin ehdokkaan eteen muodollisesti kaikki mahdollinen. Liiankin kanssa, Jutan kalenteri täytettiin aamusta iltaan kohtaamisia ja esiintymisiä. Osallistuin yhteen Tampereella. Suuhun jäi maku väkisin yrittämisestä. Formaatti toimi hienosti kuin robotti, into puuttui. Kun ei ole poltetta, silloin ei jää käteen oikeastaan mitään. TV-esiintymiset menivät hyvin, alun haparoinnin jälkeen. Alkuun meinasi iskeä päälle opettajan rooli ja runsaat toistot EU-kavereista sekä tapaamiset maailmalla. Vauhtiin päästyään Jutta taisteli ja toi Sdp:n agendaa esille ansiokkaasti

Maalinauha katkesi liian aikaisin. Viimeinen niitti presidentinlinnahaaveisiiin oli tuoreimmat silloiset gallupit. Jutalle luvattiin 6 prosenttia äänistä. Lukujen jälkeen äänestäjät alkoivat taktikoida. Halla-ahon kannatuksen nousu pelotti, hänen riemumarssinsa toiselle kierrokselle olisi torpattava. Kuka muu tahansa kunhan ei Jussi, oli monen ajatus. Ennusteissa Haavisto oli kahden kärjessä, vasemmistolaiset todennäköisesti äänestivät loppupeleissä häntä. Porvarin äänestäminen ei useimmille tulisi kysymykseen.

Urpilainen jatkaa nyt työtään Euroopan Unionin komissiossa. Hän teki kovan kampanjatyön, mahdottomaan ei hänkään pystynyt. Toisen kierroksen äänestys on sitten menossa ja demarille uusi valinta voi olla vaikeampi tehtävä kuin jollekin toiselle. Kattauskin on niukempi. Kumpaa äänestän? Big problem! Vanha vertaus tilanteesta on valinta ruton ja koleran väliltä. Kumman valinta olisi suurin piirtein linjassa omien arvojeni kanssa? Miten mies pystyisi työskentelemään Suomen puolesta ja ottamaan vastuuta suomalaisten turvallisuudesta? Professori vai ylioppilas? Ydinaseita maahan vai ei? Globaalisti ajatteleva vai Finland first? Siviilipalvelusmies vai korpraali? Hetero vai homo? Porvari vai vihreä? Pohdittavaa riittää!

Esa Kanerva