Jo riittää

                                                                                                                                          5.5.2024

Sdp aloitti eurovaalikampanjansa teemalla ”Jo riittää”. Mielestäni vanha slogan vuodelta 1948 iskee asian ytimeen. Silloin sosialidemokraatit taistelivat suomalaisia kommunisteja vastaan työpaikoilla ja ay-liikkeessä. Samalla tavalla Venäjä pyrkii tänään horjuttamaan Euroopan vakautta tukemalla unionia hajottavia voimia. Nyt vaara tulee oikealta. Samaa taktiikkaa Venäjä on käyttänyt Stalinin ajoista lähtien. Vaikuta sisäpolitiikkaan ja tue demokratiaa hajottavia voimia. 1900-luvun vaikuttamiseen käytettiin eri maiden kommunistisia puolueita. Suomalaiset kommunistit saivat rahallistakin tukea Kremlistä, puhumattakaan henkisestä tuesta ja kannustuksesta. Nyt populistit laitaoikeistolaiset tekevät samaa myyräntyötä Euroopassa.

Tosin toveri Stalin kaveerasi ja ymmärsi kansallissosialististakin puoluetta jonkin aikaa. Sen piti hänen suunnitelmissaan aluksi ylläpitää epävakautta Weimarin tasavallassa ja raivata tilaa Saksan kommunisteille vallankumousta varten. Hitlerin valtaannousuun ei uskottu lainkaan. Asiat eivät aina mene niin kuin toivotaan, kansallissosialistit kaappasivat vallan ja kommunistit vietiin keskitysleireille.

Euroopassa puhaltaa oikeistolainen puhuri. Onko tämä Putinin ansiota ja missä määrin, on vain arvailtavissa. Eurooppaa on koeteltu Ukrainan sodalla ja ennen sitä pandemian aiheuttamalla talouden sakkaamisella. Venäjän strategia on selvä, saada aikaan epäjärjestystä ja vaikeuttaa EU:n päätöksentekokykyä. Talouden kiristyminen aiheuttaa tyytymättömyyttä ja ajaa kansaa kaduille. Tähän henkiseen maaperään on äärioikeistolaisten puolueitten hyvä iskeä ja saada demokraattisissa vaaleissa yhä enemmän vaikutusvaltaa. Venäjä taas näkee populisteissa mahdollisuutensa. Nämä ryhmät ovat todistetusti ostettavissa ajamaan Putinin ja Venäjän agendaa.

Eurooppalaisten tiedustelupalveluitten yhteistyönä saamien tietojen mukaan rahaa olisi ohjattu kuuden Euroopan maan poliitikoille. Kyse on ainakin saksalaisista, ranskalaisista, puolalaisista, belgialaisista, hollantilaisista ja unkarilaisista poliitikoista. Vaihtoehto Saksalle puolue Afd-puolue on mainittu erityisesti. Tämä puolue on laitaoikoistolainen, kansallismielinen ja EU-vastainen puolue. Ranskan Kansallisen rintaman poliitikko Marine Le Pen on ottanut rahaa Putinilta ja on käynyt tiheään visiiteillä Moskovassa. Venäjän yhteistyö on ollut niin tiivistä äärioikeisitovoimien kanssa, että se on saanut aikaan jopa vakiintuneita rakenteita. Näistä yksi esimerkki ovat eurooppalaisten oikeistopopulistien tekemät yhteistyösopimukset Putinia tukevan Yhtenäinen Venäjä -puolueen kanssa. Sopimus on Itävallan vapauspuolue FPÖ:llä ja Italian maahanmuutto- ja EU-vastaisella Pohjoisella liitolla.

Yhteistyö ääriliikkeiden kanssa ei ole Putinin ainoa vaikuttamismuoto Euroopan asioihin. Eurooppalaiset tiedustelupalvelut varoittelevat Venäjän suunnittelevan pommi-iskuja, sabotaaseja, tuhopolttoja ja laajemmin yhteiskuntiin kohdistuvia hyökkäyksiä Euroopan maaperällä. Vakoilutoiminta on laajaa ja kiinni on saatu vakoojia ympäri Eurooppaa. Ruotsissa ja Tšekissä on epäilty Venäjän liittyneen viimeaikaisiin junien suistumisiin ja häiriöihin rautateillä. Puhumattakaan lentoliikenteen häirinnästä ja GSP-signaalien sabotoinnista.

Kesäkuun EU-vaaleissa on kysymys Euroopan ja eurooppalaisten tulevasta suunnasta. Haluammeko äänestää laitaoikeistoa tai oikeistolaisia puolueita, jotka ovat halunneet tehdä yhteistyötä tällaisten puolueitten kanssa? Vaaleissa käydään taistelua oikeusvaltion, demokratian ja ihmisoikeuksien kunnioituksen sekä tasa-arvon edistämisen puolesta. Ääni populistille on samalla ääni Putinille ja Venäjälle sekä länsimaisia arvoja vastaan.

Esa Kanerva