Lähden kuntavaaleihin ehdokkaaksi

                                                                                                                   

                                                                                                       

                                                                                            

                                                                                          3.9.2024

Olen päättänyt ryhtyä ehdolle kuntavaaleissa. Lähden edustamaan tamperelaisia ikäihmisiä.

Katson, että voin vaikuttaa parhaiten kaupunginvaltuutettuna ikäihmistemme asioihin. Koen, että hyvinvointialueen valtuutettuna minulla olisi hyvin rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa tamperelaisten vanhusten elämän laatuun. Siksi en lähde mukaan näihin vaaleihin, koska hyvinvointialueilla valtio määrää rahoituksen kautta hoivan puitteet, vanhusten hoidon palveluverkosta ja hoitomahdollisuuksista.   

Soteuudistuksesta huolimatta kunnissa tehdään merkittäviä vanhusten elämään vaikuttavia päätöksiä. Huomattava osa terveydenhuollon ennaltaehkäisevistä päätöksistä kuuluu kunnille.

Kunta huolehtii kaavoituksesta. On varmistettava, että vanhusten asuminen sijoittuu hyvien liikenneyhteyksien varrella ja palveluiden äärelle. Asuntojen ympäristön tulee olla viihtyisää ja kuljettavissa kaikkien apuvälineiden avulla. Kaavoituksella varmistetaan, että asuinalueet ovat kohtuuetäisyydellä keskustan palveluista.

Liikenneväylien tulee olla turvallisia ja talvisin hiekoitettuja. Julkinen liikenne kulkee läheltä ja väylät pysäkeille ovat valaistuja. Kaupungin on mahdollistettava kuljetusapu ja muu liikkuminen kaupungin palveluihin.

Vanhuksille on tarjottava palvelusetelein mahdollisuus osallistua liikuntapalveluihin ja uimahallikäynteihin. Liikunta, jumppa ja ulkoilu on taattava jokaiselle.

Kulttuuripalvelut edistävät vanhusten terveyttä todistetusti joissakin tapauksissa paremmin kuin lääkkeet. Teatteripalvelut ja konsertit on taattava jokaiselle tamperelaiselle vanhukselle vähintään kerran kuukaudessa.

Tampereen kaupunki tukee avustuksilla ikäihmisten hyväksi vapaaehtoistyötä tekeviä järjestöjä. Järjestöjen työ on monin tavoin arvokasta ja julkisen palvelusektorin työtä täydentävää.

Kaupunki järjestää vanhusneuvolatyön omana tehtävänään. Vanhusten neuvolatyössä keskitytään mm. vanhuksen elämän seurantaan, muistin aktivoimiseen ja tutkimiseen, palveluiden käyttöön, ravitsemukseen ja mahdollisiin elämänhallinnan ongelmiin.

Vanhusneuvoston työtä tuetaan ja varmistetaan sen päätösten kuuluminen päätöksenteossa.

Vaalityö on aloitettu ja vaalihousut ovat jalassa. Kirjoitan tässä blogissani edelleen muistakin aiheita kuin kuntavaaleista,


Terveisin Esa Kanerva, erikoissairaanhoitaja, entinen kuntavaltuutettu, työnohjaaja, KHO, entinen pääluottamusmies, Tehyn kunniajäsen