Puheeni Pertti Alasen haudalla

                                                                                                                                             25.9.2024

PERTILLE!

Hyvä ystävämme on kuollut. Tässä hetkessä meillä on muistot yhteisestä elämäntaipaleestamme. Monia sattumuksia ja tapahtumia tulee mieleen.

Oikeastaan Pertin elämässä kohtaavat Suomen lähihistoriaa kannatelleet voimat. Toveriseuran perustivat sodasta palaavat miehet vuonna 1947 torjumaan kommunismin uhkaa. Kannaksen juoksuhaudoissa ei kysytty kenenkään poliittista taustaa tai jäsenkirjaa, oltiin aseveljiä väristä riippumatta. Rintamamiesten poliittinen yhteistyö jatkui sodan jälkeen esimerkiksi Tampereella Kokoomuksen ja sosialidemokraattien kesken ns. aseveliyhteistyönä. Rintamilla syntynyt ystävyys ja sotaveljeys piti myös rauhan aikana. Tamperetta rakennettiin akselin voimin aina seuraavalle vuosituhannelle asti. Sotilaan pragmaattisella ajattelulla ja sotilassosiologina Pertti ymmärsi yhteiskunnassa yhteistyön tärkeyden mielipiteiltään ja arvoiltaan erilaisten intressiryhmien välillä. Niinpä hän kykeni yhdistämään kadettiupseerin uran ja sosialidemokraattisen puolueen jäsenyyden kuten sodan jälkeen Kokoomus ja asevelisosialistit.

Pertti Alanen hakeutui 70-luvun alussa upseerin uralle Hämeen Ratsujääkäripataljoonan väreissä. Kadettikoulussa hänestä kasvatettiin ilmatorjuntaupseeri ja venäjän kielen taitaja. Palveltuaan Syyriassa YK:n sotilastarkkailijana Alanen hakeutui Tampereen Yliopistoon, jossa suoritti maisterin tutkinnon historia pääaineenaan.

Pertti Alanen jatkoi työtään puolustushallinnon parissa toimimalla Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan pääsihteerinä 1988-1995 ja sen jälkeen tutkijana Puolustusvoimien koulutuksen kehittämiskeskuksessa. Hän käsitteli maanpuolustustahtoa ja sen mittaamista useissa artikkeleissa ja kirjoituksissa sekä toimi luennoitsijana valtakunnallisella maanpuolustuskurssilla.

Tampereen Sosialidemokraattiseen Toveriseuraan hän liittyi 1990-luvulla. Hän toimi yhdistyksen monissa eri tehtävissä, mm. johtokunnan jäsenenä ja sihteerinä. Johtokunnan sihteerinä hän toimi kuolemaansa asti. Pertti vaikutti usealla vuosikymmenellä erilaisissa Tampereen kaupungin luottamustoimissa sosialidemokraattien edustajana. Terävänä kynäilijänä ja mielipidekirjoittajana hän tuli tunnetuksi tamperelaisille.

Minkälainen ihminen Pertti oli karriäärinsä ulkopuolella. Hän oli monipuolisesti sivistynyt ja älykäs ihminen. Maailmasta ei oikeastaan löytynyt aihetta, mistä ei olisi voinut hänen kanssaan keskustella. Historia oli tietysti hänen leipälajinsa. Monia legendaarisia tokaisuja on jäänyt mieleen. Hän lainasi Leniniä aina eri sortin vaalien edellä, ”Ei ole tärkeää, kuinka moni äänestää, vaan se kuka äänet laskee.” Sotilaan ja intelligentin ihmisen kuoren alla oli herkkä, hyvin tunteellinen ja salattu persoonallisuuden puoli. Siitä hän avautui vain joillekin uskotuille. Ne salaisuudet Pertti vieköön mennessään.

Pertti toisti usein saksaksi pohtiessaan elämää ja kuolemaa, mitä ihmiselle tapahtuu kuoleman jälkeen: ”Nach dem leben alles is kaputt! Olkoon sitten niin!

Hyvää matkaa, kadettiveli ja toveri!

Esa Kanerva