Turvaverkon narut katkeilevat

                                                                                                         
                                                                                                                         


                                                                                                                                       19.9.2024

Lupaan, etten arvostele hallituksen toimia tai niiden seurauksia tässä jutussa. Havainnoin tässä jutussani ainoastaan ympärilläni tapahtuvaa elämän meininkiä. Minkälaisia ilmiöitä, käyttäytymistä tai muutoksia voi nähdä ihmisten kanssa jutellessa, kadulla kävellessä tai lehtijuttuja selatessa. Ilmassa väreilee kuitenkin kaikenlaista. Teollisuudelta ja yrittäjiltä saadusta palautteesta ja barometreistä ilmenee yleinen näköalattomuus ja sumu. Sama tulevaisuuden uskon puute vaivaa kuluttavaa kansaa. Kieliikö hirvittävä terapioiden tarve nuorten kokemasta turvattomuudesta ja epätoivosta? Mistä tällainen puukkojen heilunta ja väkivallanteot johtuvat? Turvakodit joutuvat myymään ”eioota”, seinät kun tulevat vastaan. Vanhat avioparit tappavat elämän loppusuoralla toisiaan. Kertooko natsiaatteeseen innostuneiden rikokset ja poikkeuksellinen julkisuus olojen epävarmuudesta, syrjäytymisestä tai vaikkapa työttömyyden noususta. Joku kirjoittaa uupuneiden vanhempien olevan jopa kansanterveysongelma. Ohhoh!

Talouden alakulo heijastuu suurten suomalaisten yritysten suunnitelmiin laajentaa ja kehittää toimintaansa Suomessa. Jos ne investoivat, ne suuntautuvat ulkomaille kertoo OP:n tekemä selvitys. Yritysten laajentamisaikeet ovat olleet yhtä alavireisiä viimeksi vuonna 2015. Suomalaisten kannalta tilanne on huolestuttava. Tavallinen kansa ei kuluta. Se näkyy selvimmin elektronikkakaupassa. Isojakin toimijoita on mennyt konkurssiin. Kuluttajat eivät luota tulevaisuuteen.

Nuoret ovat stressaantuneita ja ahdistuneita. Miksi? Syistä on vain oletuksia. Sosiaalisen median markkinoima glitterelämä, tekemättä töitä, onnistuu vain hyvin harvoille. Ei kaikki maailman nuoret voi toimia some-vaikuttajina. Tienaaminen paljaan takapuolen näyttämisellä vanhoille herroille onlyfansissa toimii vain hetken. Nuorten elämän todellisuuden ja makean elämän välinen ristiriita on suuri. Ihmekös tuo, että sellaisen, tavoitteiden ja mahdollisuuksien välisen ristiriidan alla, masentuu. Sitten vielä tämä nuorten identiteettikysymykset. Nuorten identiteetti kehittyy likemmäksi kolmeakymmentä ikävuotta. Täysi-ikäinen 18-vuotias voi kuitenkin ilmoituksella digivirastoon päättää esimerkiksi, mitä sukupuolta hän haluaa olla. Onko parikymppinen nuori kypsä päättämään näin valtavan raskaasta elämän peruskysymyksestä? Pettymyksiä elämässä tulee ja tylsyyttä on siedettävä, toimit sitten miehenä, naisena tai jonain siltä väliltä. Arkea ei pääse pakoon sukupuolta vaihtamalla.

Tutkijat väittävät kiven kovaan, että yleisesti väkivalta maassamme on vähentynyt. Johtuuko käsitys järjettömien väkivallantekojen lisääntymisestä median aktiivisuudesta tai näiden uutisten markkinoinnista, en tiedä. Kyllä näitä nuorten puukkohippoja on ollut nyt lyhyessä hetkessä liikaa. Yleensä se, että teini kantaa mukanaan puukkoa tai muuta astaloa, on ihan käsittämätöntä. Tähän ilmiöön täytyy liittyä yhä nuorempana alkaneet huumekokeilut. Väkivalta on oleellinen osa huumekauppaa.

Viimeksi eilen Suomen turvakodit tulivat medioissa julkisuuteen tiedotteella, etteivät heidän tilansa riitä nykyiselle määrälle asiakkaita. Lieneekö tilanteeseen jotakin osuutta köyhempien perheiden talousahdingolla. Raha tai pikemminkin sen puute saa pinnan kiristymään ja riitahan siitä tulee. Lapset ovat näissä tilanteissa sijaiskärsijöitä. Lapsia lyödään laimin ja lasten sijoitukset lisääntyvät.

Yllättäviä uutisia on kuultu siitä, että omaishoitaja väsyy ja jopa tappaa hoidettavansa. Jostakin kauheasta elämäntilanteesta näiden tapausten on pakko kertoa. Vanhukset ovat tällä hetkellä ihan käsi päässä pohtiessaan omaa tulevaisuuttaan. Ei ole olemassa yhteiskunnan hoivalupausta ja varmuutta avusta elämäntilanteen niin vaatiessa. Terveydenhuollossa tehdään uusia priorisointilistoja siitä, ketä hoidetaan aktiivisesti ja kuka saa vain perushoitoa. Ikäihmiset eivät ainakaan ole etusijaisjärjestyksessä ensimmäisiä.

Ääriliikkeet ovat kautta historian nostaneet päätään yhteiskunnan ollessa jonkinlaisessa murrostilanteessa. Olemme saaneet lukea useista ääriliikkeisiin liittyvistä pidätyksistä. Äärioikeistolainen puukottaa kauppakeskuksessa lapsia, kankaanpääläiset nuoret miehet suunnittelivat terroritekoa maahanmuuttokeskukseen. Nämä julkisuuteen tulleet teot ovat jäävuoren huippu. Pinnan alla kuplii. Ei tätä ilmiötä voi panna työttömyydenkään syyksi. Kyllä tässä taustalla täytyy olla irrallisuutta, syrjäytymistä ja jonkinlaisessa kuplassa elämistä. Ihminen pystyy nykyään vetäytymään somen kautta omaan virtuaalitodellisuuteensa. Kaupassakaan ei tarvitse käydä ruokaa hankkimassa, sitähän varten on olemassa Wolt-kuskit.

Uusi uutinen oli minulle se, että vanhemmuus olisi terveydellinen ongelma. Myös suomalaiset professori Kaisa Aunola ja dosentti Matilda Sorkkila ovat samaa mieltä yhdysvaltalaisten tutkijoiden kanssa, että näin on. Vanhemmuudesta on tullut suoritus, jossa kilpaillaan ja vertaillaan itseä muihin. Ihannevanhempi on varakas, urasuuntautunut, aikaansaapa ja kaikkivoipa. Somen luoma harha, jonka tuloksena on nuorille äideille jatkuva riittämättömyys. Tätä kilpailua ja vertailua käydään hiekkalaatikoiden reunoilla, joissa vanhempi muka leikkii lapsen kanssa hiekkakakkuleikkejä tuijottaen tylsän näköisenä kännykkäänsä. Toki suomalaisia vanhempia uuvuttavat yhtä lailla työttömyys ja vähävaraisuus.

Kuin pisteeksi i:n päälle tätä blogia kirjoittaessani kuulen radiouutisista isosta poliisioperaatiota Helsingin Kontulassa, kukahan nyt on menettämässä henkeään!

Esa Kanerva