Iäkkäitä syrjitään

                                                                                

                                                                                           26.10.2024

Poimin muutamia sanomalehtien otsikoita viime päiviltä, ” Isoja muutoksia ikäihmisten asumispalveluihin”, ” Pirha aikoo lakkauttaa kaikki ikäihmisten laitospaikat”, ”Ikääntyminen ja eläkeläinen ovat arvolataukseltaan kielteisiä käsitteitä”, Vanhuspalveluiden kehittämissuunnitelma ei pohjaudu tietoon”. Poliitikot kunnissa onnittelivat toisiaan soten siirryttyä alueille. Nyt voidaan keskittyä lapsiin, nuoriin ja työssäkäyviin. Kuitenkin suurin osa ikäihmisten käyttämistä palveluista on muita kuin sosiaali- ja terveyspalveluita.

Eikö näistä otsikoista voisi vetää johtopäätöksen yhteiskunnan iäkkäiden jonkin sortin syrjinnästä. Nyt keskitytään ja keskustellaan vain sukupuoli-identiteetti-kysymyksistä. Eläkeläisiä puolustavia kommentteja en ole juuri nähnyt. Yhteiskunnassamme on vallalla yhteinen käsitys ja ennakkoluulo, että vanhuus on halveksuttavaa ja ajatuksista pois torjuttavaa. Monissa kulttuureissa vanhukset ovat arvostettuja yhteisön jäseniä ja perhe huolehtii heistä pieteetillä.

Tampereen kaupungilla on hyvinvointisuunnitelma, jossa ikäihmisten palvelut käsitellään osana isoa kokonaisuutta. Ikä-HYTE on hanke, jossa pohditaan ikäihmisten terveyden- ja hyvinvoinnin edistämistä, isolta osin keskitytään liikuntapalveluiden tarjontaan. Mutta se on vasta tekeillä. Oma ikääntyvän väestön hyvinvointisuunnitelma huomioisi paremmin iäkkäät osana palveluiden suunnittelua.

Ihmettelen, mistä ikäihmisten asenteellinen vähättely kumpuaa? Tosi asiassa nykyajan iäkkäät osallistuvat aktiivisesti yhteiskuntaan kuluttajina, yhä enemmän jatketaan työelämässä pitempään ja isovanhempien lastenhoitoapua ei kannata unohtaa. Puhutaan miljardiluokan työpanoksesta. Vasta elämän viimeiset vuodet ovat yhteiskunnan palvelujärjestelmälle kalliita. Ja juuri näistä palveluista ollaan leikkaamassa ja laatua heikentämässä. Ihmisryhmät, joita yleisesti halveksutaan ja vähätellään, joutuvat helposti syrjityksi. Soten jälkeen kunnan päättäjät pesivät kätensä ja ajattelivat hoitaa vanhusten asiat vasemmalla kädellä. Harva edes ymmärsi, mitä palveluita kunnan tulisi iäkkäille tarjota. Kunnissa voidaan vaikuttaa paitsi palveluvalikkoon, myös kuinka helposti palveluita on saatavilla esimerkiksi liikuntaesteisille ja huonosti käveleville.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Binga Tupamäki vaatii ulostulossaan, että eläke tulisi sitoa työkykyyn. Tämän merkitsisi sitä, että nykyinen vanhuuseläke lopetettaisiin ja tilalle tarjottaisiin työkyvyttömyyseläkettä. Tämä on vain esimerkki ärhäkkäästä sukupolvikeskustelusta. Tylyä tekstiä ja ajatuspieru. Kyllä pitkän työuran jälkeen eläke on ansaittu. Tuo ehdotus veisi todellisuudessa meidät vanhaan maailmaan, maatalousyhteiskunnan käytäntöihin.

Maailman parantaminen kannattaa aina aloitta itsestä. Kukin meistä voisi omalta osaltaan iäkkäänä yrittää lievittää sukupolvien välistä kitkaa ja lasten vanhempina kasvattaa lapset asenteiltaan vanhuutta ymmärtäviksi kansalaisiksi.

Esa Kanerva