M.o.t. eli mikä oli todistettava!

 

                                                                                                                     
                                                                                

        
                                                                                         26.1.2025

Yli puolet kansasta on tyytymättömiä hallituksen leikkauspolitiikkaan, kertoo Helsingin Sanomien mielipidetutkimus,  Tuloksessa ei sinänsä ole mitään ihmeteltävää, mutta kun hallituksen keskeisimmät vaalilupauksetkaan ja tavoitteet eivät ole lukujen valossa toteutuneet, voi hyvällä omalla tunnolla kysyä, onko harjoitettu politiikka ollut oikeaa. Velkaa otetaan enemmän kuin 1990-luvun lamavuosina tai koronavuonna 2020 eikä velaksi eläminen lakannut. Työttömyys lisääntyy ja työllisten määrä vähenee. Veroja aina kritisoinut Kokoomus on kiristänyt ennen näkemättömästi veroja ja tehnyt poikkeuksellisen mittaluokan leikkauksia. Nordean talouskatsaus oli otsikoitu ”Julkinen talous on syöksynyt nykyisen hallituksen aikana”. Mitä julkiselle taloudelle on tapahtumassa? Talouslukujen karmeus ja hallituksen epäonnistuminen on nyt mielestäni todistettu, luvuinkin.

Hallitus alkaa olla poliittisesti toimintakyvytön Purran uhosta huolimatta. Kunta- ja aluevaalit painavat päälle ja uusia menosäästöjä ei ainakaan haluta julkistaa ennen niitä. Vuonna 2026 ja 2027 alkavat eduskuntavaalit lähestyä eikä epäsuosittuja päätöksiä haluta ennen eduskuntavaaleja tehdä, ei ainakaan perussuomalaiset, joiden kannatus on pudonnut joka mittauksessa. Kevään budjettiriihessä on oikeastaan viimeinen hetki tehdä uusia säästötoimia, jos leikkauslinjalla halutaan jatkaa. Todennäköisesti hallitus alkaa markkinoida kasvupakettia, jolla talouden syöksy saataisiin oikenemaan. Vaikeata tulee olemaan, yritysten ja kansalaisten luottamuksen palauttaminen ei tapahdu hetkessä, jos ollenkaan Orpon johdolla.

Jotakin kuitenkin tiedetään. Kuntatalouteen suuresti vaikuttava valtionosuusjärjestelmän uudistaminen julkaistaan, mutta vasta vaalien jälkeen. Tampereelle uudistus ei ainakaan tuo helpotusta, koska hallitus on linjannut, että se pitää tehdä kustannusneutraalisti. Uudistuksen tavoitteena on pelkistetysti sanoen, pitää Suomi asuttuna maanlaajuisesti ja että joka kunnassa voidaan järjestää peruspalvelut. Tampere on ollut häviäjä tähänkin asti ja ei tarvitse olla suurikaan näkijä, että taloutensa kohtuullisesti hoitanut kaupunki ei uudistuksesta hyödy. Päinvastoin!

Johtavat demaripolitiikot ovat vaatineet Tampereella nykyistä kaupungin johtoa aloittamaan jo ennen vaaleja avaamaan kuntalaisille kaupungin taloudellinen tilanne. Lylyn kaudella talous saatiin oikenemaan ja positiivisia tilinpäätöksiä syntyi. Nyt ollaan tilanteessa, jossa ensi vuoden talousarvio on jouduttu laatimaan 40 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Talousjohtajan kertoman mukaan ns. rakenteellinen vaje n. 60 miljoonaa euroa.

Tuleva valtuusto ei pääse helpolla. On äärimmäisen tärkeätä, mistä puolueesta valitaan pormestari ja kenen johdolla tehdään pormestariohjelma. On epäkiitollista puhua ennen vaaleja heikkenevästä taloudesta, mutta rehellisyys maan perii! Seuraavan pormestarin johdolla on Tampereen talous saatava oikenemaan. Ja talous on hoidettava kuntoon oikeudenmukaisesti. Yhteiskunnassa on ryhmiä, jotka kestävät taloudellista rasitetta enemmän kuin toiset. Palveluiden pitää olla kaikkien ulottuvilla, maksuhelpotuksia voidaan käyttää niille ryhmille, jotka niitä tarvitsevat. Päätöksistä tehdään huolelliset vaikuttavuusanalyysit. Mielestäni yhteiskunnan heikoimmat, nuoret, lapset ja ikäihmiset suojataan eikä heidän hyvinvointiaan ja tulevaisuutta vaaranneta.

Esa Kanerva