Sotkamon malli

                                                                                                                                     


       

                                                                      


                                                                                                  20.3.2025

Olen aloittanut sairaanhoitajan urani 1980-luvun alussa vanhustenhoitolaitoksessa. Tuolloin alettiin sairaaloissa kehittämään omahoitajamallia. Käytännössä se tarkoitti vastuuhoitajan nimittämistä jokaiselle potilaalle. Omahoitaja otti kopin potilaan hoitokokonaisuudesta, keskittyi hänen asioittensa hoitoon ja piti yhteyttä omaisiin. Systeemi toimi, ei varmaan optimaalisesti, mutta hoidettavalla oli koko sairaalassa oloajan jokin pysyvä kontakti, jonka puoleen saattoi kääntyä. Miksi mallia ei voisi skaalata 2025 koko vanhustenhoidon sektoriin. Sotkamossa on omalääkärimallin sijaan vannottu omahoitajan nimiin onnistuneesti.

Sotkamon omahoitajamallin idea on siis vanha, sitä on vain jalostettu tähän päivään. Ikäihmisten hoidossa kaiken a ja o on hoidon jatkuvuus. Pitkän hoitosuhteen avulla hoitohenkilöstö pysyy ajan tasalla vanhuksen elämäntilanteesta ja toisaalta ikäihminen voi luottaa siihen, että apua saa tutulta ihmiseltä. Ikäihmisen hoitoprosessissa hänen elämänhistoriansa (anamneesi) on avainasia. Hoitaja voi jo kerrottujen oireitten perusteella aikaisempaa tautitaustan perusteella päätellä, onko kysymyksessä tavanomaisista kolotuksista poikkeava ja perusteellisempaa selvittelyä vaativa tauti.

Sotkamon mallin kulmakivenä on se, että ikäihmisen hoito alkaa heti. Vastaanotolle pääsee tarvittaessa aina. Hoitajilla on lääkäri aina lähellä konsultointia varten. Käytäntö on opettanut, että paljon asioita voidaan hoitaa puhelimitse. Omahoitaja on luotettu, jonka puoleen uskaltaa kääntyä. Toisin kuin meillä, hoitaja koetaan porttivahdiksi tai portsariksi, jonka tiukan syynäyksen jälkeen lääkäriin pääsee tai sitten ei. Omahoitajamallin ansiosta Sotkamossa ei ole ollut vuosiin hoitojonoja. Kaikki ovat tyytyväisiä, ainakin asiakkaat.

Pirhassakin voitaisiin ainakin miettiä mahdollisuuksia uusien mallien toteuttamiseen, erityisesti ikäihmisten hoidon parantamiseksi. Nykyinen kuukausien jonottaminen lääkäriin on kansanterveydellinen fiasko. Toki on terveysasemilla kokeiltu lääkäri-hoitaja-työpareja, mutta erityiseen lentoon se ei ole kyennyt terveyspalveluissa. Nimetyn omahoitajan mallia voitaisiin kokeilla alueellisesti. Mikä toimii Kainuussa, voisi toimia Hervannassa, laajemmassa mittakaavassa.

Suomessa on ollut lastenneuvolatoimintaa 1900-luvun alkupuolelta. Se on ollut kansainvälinen menestys. Miksi mallia ei sovellettaisi ikäihmisten terveyden edistämiseen? Heti esitettäisiin tietysti kritiikkiä siitä, että sinne tulisivat väärät ihmiset ja systeemi olisi kallis. Sietäisi ainakin kokeilla, miten neuvolat voisivat edistää ikäihmisten omahoitoa, sairauksien ennaltaehkäisyä ja hyvinvointia. Nyt hoitohenkilöstön aika menee sairauksien hoitamiseen eikä terveydenedistämiseen, mikä olisi järkevintä ja tehokkainta ihmisen hoitoa.

Kaupungin toimilla voidaan auttaa sote-järjestelmää. Terveyttä tuottavat hyvät opettajat, rakentamiselta säästetyt puistot, houkuttelevat pyörätiet ja kulkuväylät sekä viisas kaavoittaminen. Maksuttomat uimahallikäynnit eivät loppujen lopuksi olekaan niin kallista, kun tarkemmin ajatellaan. Viisas maankäyttö ja Kaupin metsät auttavat meitä jaksamaan arjessa paremmin kuin ehkä pillerit.

Esa Kanerva